Спомиње се у књизи Откровења као "Антипа вјерни сведок мој (2, 13), који би убијен код вас, гђе живи сотона", т.ј. у граду Пергаму.

Житељи овога града живљаху у мраку идолопоклонства и у крајњој нечистоти; беху робови страсти, опадачи, насилници, крвосмешници, речју слуге сатанске. И ту посред њих живљаше Антипа "као светлост посред таме, као ружа посред трња, као злато посред блата". Добрим и праведним сматраше се онај, ко би некога хришћанина ухватио и убио. Сва вера незнабожачка састојала се у гатању, у тумачењу снова, у служењу демонима и у крајњем разврату.

Устрашени од Антипе као од огња демони се јаве жречевима у сну и исповеде, како се они боје Антипе, и како морају због њега да беже из тога града. Жречеви дигну гомилу народа против Антипе, и почну овога истјазавати и нагонити да се одрекне Христа и поклони идолима.

Рекне им Антипа:

"Кад се ваши такозвани богови, господари васионе, плаше мене, смртног човека, и морају да беже из овога града, зар не познајете по томе да је сва ваша вера заблуда".

И још им говораше светитељ о вери Христовој, као јединој истинитој и спасоносној. Но они се разјарише као зверови и довукоше старца Антипу пред храм Артемидин, пред којим је стајао изливен во од бронзе. Усијаше вола огњем, и бацише унутра слугу Божјега. Св. Антипа, унутра у огњеном волу, слављаше Бога с благодарношћу, као негда Јона у киту или три отрока у пећи огњеној. И мољаше се Антипа за паству своју и за сав свет све док му се душа не растави од трошнога тела и не узлети међу ангеле у Царство Христово.

Сконча у мукама и увенча се славом неувелом 92. год.

Слави се 11. априла по црквеном, или 24. априла по грегоријанском календару.

Верује се да свештеномученик Антип помаже свима којии се лече од свих болести, нарочито зубобоље.

Молитва

О, преславни свештеномучениче Антипо и свим хришћанима у болести брзи помоћниче! Верујем свом душом и сваком помишљу да ти је Господ подарио да болесне исцељујеш, немоћнима здравље дарујеш и одузете крепиш. Стога ти, као благодатном исцелитељу болних, притичем и ја немоћни, и твоју поштовања достојну икону побожно целивам молећи се: испроси својим заступништвом код Цара небеског за мене болног исцелење од зубне болести која ме мучи, па иако сам недостојан тебе, најмилостивијег оца и неуморног заступника мога, ти подражавај човекољубље Божије кроз моје обраћање од рђавих дела ка добром живљењу; учини ме достојним заштите твоје, обилно ти дарованом благодаћу исцели ране и озледе душе и тела мога, подари ми здравље и спасење и у свему добро напредовање, да бих се тако, тихо и безмолвно поживевши у свакој побожности и чистоти, удостојио да са свим Светима прослављам свесвето име Оца и Сина и Светога духа. Амин.

БОНУС ВИДЕО