Никола Којо једно је од најистакнутијих имена у домаћој кинематографији, а мало ко зна да је добио име по свом прадеди, који је био протојереј у Мостару. Његова породица је пореклом из Херцеговине.

Фото: В. Данилов

 

 

Рођен је 5. септембра 1967. године у Београду. Никола је у детињству свирао виолину и био је члан хора Радио-телевизије Београд. Једном је случајно отишао на час глуме који му се допао па се учланио у дечју драмску групу Радио Београда коју је прво водио Бата Миладиновић, а касније Мика Алексић. Са њим у групи су били: Дубравка Мијатовић, Мирјана Јоковић, Борис Миливојевић...

До седамнаесте године је желео да постане музичар, а глуму је доживљавао као успутни хоби. Пошто је његов отац био грађевинац, хтео је да Никола има сигуран посао, али није се противио када је уписао Факултет драмских уметности. То му је пошло за руком из трећег покушаја. Студирао је са Анитом Манчић, Уликсом Фехмиумом и Вјером Мујовић.

Фото: АТА имагес, Јутјуб принтскрин/Zdravko Colic

 

 

Године 1986. Којо је служио војску у Рашкој. У посету му је дошао његов филмски деда, Драгомир Бојанић Гидра, који га је одвео у кафану и дао му велику своту новца. Љубавни живот 2007. глумац је започео везу са дванаест година млађом манекенком Александром Ђурић која је имала главну улогу у споту за песму „Моја драга“ певача Здравка Чолића. У септембру су се венчали у кругу најближе родбине и пријатеља. Црквено венчање је одржано у цркви Светог архангела Гаврила, а прослава је настављена у ресторану „Виолета, кућо стара“ чији је Којо власник.

Фото: В. Данилов

 

 

Године 2009. Којо је гостовао у емисији „Телетон“ на првом програму РТС-а током које је причао телефоном са гледаоцима и одговарао је на њихова питања. Циљ ове акције је било прикупљање новца за опремање фискултурних сала у 30 српских општина. Наредне године је поново учествовао у емисији, а средства су била намењена санирању дневних боравака за децу са сметњама у развоју. Никола је висок 184 цм, а тежак 92 кг. Дуго се мучио са вишком килограма који је изгубио помоћу физичке активности и дијете коју му је преписао нутрициониста.

БОНУС ВИДЕО: