Отац Тадеј је имао доста порука за српски народ, а написане су и књиге о њему. Отац Тадеј у многим беседама наглашавао је колико је стање мисли важно за наш живот, смирење и радост. Мисли имају велику моћ и често нисмо свесни шта све можете њима постићи. Када усмерите мисли на праве ствари, не заборавимо да су оне брже и од светлости, можемо учинити велике ствари у животу.

Када се одрекнемо себе, треба свим срцем осетити да немамо у кога да се уздамо - осим у Бога - и да једино од Њега можемо очекивати добро, помоћ и победу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jovan Hrnjakovic

 

 

Као што од себе не очекујемо ништа, пошто смо и сами - ништа; тако се исто надамо да ће нам Бог даровати сваку победу, по сведочанству из Псалама:

"У Њега се поузда срце моје и Он ми поможе" (Пс 28:7).

Да бисмо добили такву наду и помоћ, биће нам од користи овакво размишљање:

а) Свемоћни Бог може учинити све што жели - па може и нама помоћи;

б) као Свезнајући и Премудри, зна све најсавршеније - па зна шта је најбоље за свасење сваког од нас;

в) као бескрајно Добар, увек је спреман да нам сваког дана и сваког тренутка са неисказаном љубављу пружи помоћ која нам је - да би постигли потпуну духовну победу - потребна.

Треба само да Му се са чврстом надом обратимо. Зар би онај Добри Пастир (Исус Христос) - Који је три године ходао тражећи заблуделе људе, звао их из свег гласа, пролио Своју Крв и дао Свој Живот за њих - могао, када они иду за Њим, када Му се са љубављу обраћају и зову Га у помоћ, да не обрати пажњу на њих, да их не узме на Своја Божанска плећа, не донесе их пред хорове Анђелске и не приреди велику свечаност у част тога?!

Фото: Shutterstock

 

 

г) Постоји још једно средство да се оживи нада у Бога, а то је - сећање на све случајеве Божије помоћи који су записани у Светом у Писму. Ти тако многобројни случајеви јасно казују да никада нико - ко се узда у Бога - није остао постиђен и беспомоћан!

"Погледајте на прошлост..." - говори премудри Сирах - "...и видите: ко је веровао у Господа и остао постиђен?" Наоружај се тим мислима и храбро ступај на бојиште, бори се јуначки и буди уверен да ћеш однети победу. Јер ћеш - захваљујући таквим мислима - задобити снажну наду у Бога, а она ће ти непрестано доносити Божију помоћ и давати снагу да победиш.