Након Ускрса, неретко се дешава да нам се по фрижидеру вуку остаци након празничне трпезе, па би било добро када би покушали да искористимо те остатке у наредним данима.

Како правилно чувати кувана јаја?

Фото: Профимедиа

 

 

Током кувања уклања се заштитни слој који облаже љуску, чиме јаја постају осетљивија на ваздух и штетне микроорганизме. Стога је хлађење куваних јаја изузетно важно кад је у питању спречавање контаминације или кварења.

Њихово чување у фрижидеру помаже успоравање раста бактерија јер потенцијално опасне бактерије расту спорије на температурама испод 4°Ц. Избегавајте дуго држање куваних јаја на собној температури и ставите их у фрижидер након 2 сата од кувања.

Такође их је најбоље чувати у картонској кутији или у херметички затвореној посуди. Држите их на унутрашњој полици, а не у вратима, јер често отварање и затварање фрижидера може узроковати варирање температуре на том месту.

Фото: Профимедиа

 

 

Колико дуго могу издржати тврдо кувана јаја пре него што се покваре?

Ако се правилно чувају, тврдо кувана јаја - огуљена или неогуљена - могу се сигурно држати у фрижидеру отприлике недељу дана. Ако нисте сигурни колико дуго су ваша тврдо кувана јаја била чувана у фрижидеру, прво проверите је ли им се на љусци ствара слузави слој. Ако то приметите, баците јаје.

Боја жуманцета

Многи људи се брину ако је жуманце тврдо куваног јајета зеленкасто-сиве боје. Међутим, то не значи да се јаје покварило. Боја жуманцета варира у зависности од времена и температуре кувања. Када се јаја дуго кувају, жуманце постаје блеђе и на крају поприми зеленкасто-сиву боју.

Ова боја се јавља кад прекувате јаје јер то узрокује реакцију гвожђа из жуманцета са сумпороводоником из беланцета. Иако то може утицати на текстуру и укус у устима, сигурно је за јело.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: