Након што поједете ускршња јаја, не морате да бацате љуске. Постоји начин на који можете да их искористите, нарочито ако је ваш дом, тераса или башта оплемењени цвећем и биљкама.

Љуска јајета је право богатство хранљивих састојака, посебно калцијума, што је чини изврсним природним ђубривом.

Ако имате башту, ваш парадајз и паприке ће посебно уживати у калцијуму из љуске јаја, али ће и остале биљке и цвеће имати користи од овог додатка. Све што треба да урадите, јесте да измрвите љуску и ставите две до три кашике у саксију, односно, у земљиште око биљке, уколико сте је посадили напољу.

Такође, љуске јаја можете да ставите у воду. Оставите их да одстоје, а затим ту воду користите за заливање биљака. На пример, за 12 до 18 јаја, треба вам око 18 литара воде, односно, једна љуска за један литар воде. Оставите љуске у води око недељу дана пре заливања биљака, како би отпустиле нутријенте у воду.

Осушене љуске јајета самељите у блендеру док не добијете фини прах. Помешајте га са содом бикарбоном у односу 1:3, потом додајте воду или сирће и овом мешавином можете чистити загореле шерпе или плехове, каменац на WC шољи и друге “упорне” наслаге код којих обична средства за прање не помажу.

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)