Биће то друга посета кинеског председника Србији за осам година. Његова супруга Пен Лијуан привукла је пажњу прошле године на Трећем међународном стратешком форуму у Пекингу.

Иако су 36 година у браку, светска јавност не зна много тога о њој, јер она покушава да се не истиче, без обзира на то што на свим важнијим дешавањима прати свог супруга. Међутим, њена животна прича и однос са мужем више су него интересантни.

Одувек је веровала у Сија

Много пре него што се удала за најмоћнијег човека Кине, Пен Лијуан је знала каквог мужа тражи.

У интервјуу за ток-шоу из Хонгконга који је дала 1999. године позната фолк певачица је рекла да жели мушкарца који је "успешан, амбициозан и шеф у вези", а на питање да ли је њен супруг Си Ђинпинг, који је тада и даље био далеко од врха, испунио њен захтев, Пен је дала потврдан одговор.

- У браку сам са њим више од деценије, наравно да јесте - рекла је она, а тек касније се испоставило да је њена вера у будућност њеног мужа тачна.

Фото: Профимедиа

 

Након што је Си изабран за лидера Комунистичке партије Кине 2013. и именован за председника Кине следеће године, Пен је постала прва дама земље.

За разлику од своје претходнице, она је уживала у центру пажње.

Пратила је Сија на међународним конференцијама и у дипломатским посетама, док је наступала и говорила у Уједињеним нацијама и на глобалним добротворним догађајима.

Она је такође била покретачка снага захваљујући којој је њен муж обезбедио подршку од 1,4 милијарде људи, што му је отворило пут ка трећем мандату на власти.

Фото: Профимедиа

 

Сијева карта у рукаву

Пре него што је Си постао председник 2012, Пен, једна од најпопуларнијих певачица у Кини, била је много познатија од свог супруга.

Пен је рођена 1962. године у породици уметника у провинцији Шандонг. Њена мајка је била позната оперска глумица.

Године 1984. придружила се Музичком бенду Народноослободилачке армије (ПЛА), у ком су били врхунски кинески музичари и уметници.

Фото: Профимедиа

 

Наводно је наступала и за војску која је насилно угушила протесте на тргу Тјенанмен у јуну 1989.

Пен је напредовала кроз чинове, постајући 2009. генерал-мајор. У време када је постала прва дама била је декан Академије уметности ПЛА.

Осим на наступима за војску и на важним церемонијама, Пен се често појављивала у најгледанијем кинеском телевизијском специјалу за Нову годину.

Наступала је широм Кине, привлачећи огромну публику где год да је стигла.

Такође се није плашила да се ангажује политички, предводећи неколико кампања за подизање свести о ХИВ/АИДС-у у кинеској јавности.

- Пен има велику домаћу подршку јавности због свог шарма и харизме - рекао је професор кинеске политике на Гилфорд колеџу Џорџ Гуо.

Он сматра да је њена популарност у војсци имала велики утицај на Сијеву каријеру, посебно када се први пут придружио централном руководству војске 2010. године.

Фото: Профимедиа

 

- На њу се гледа као на једну од најважнијих личности која је подстакла глатке односе између Сија и Народноослободилачке армије. Посебно последњих година, она је све више помагала шефу странке да успостави имиџ добронамерног вође који је пун љубави, љубазности и саосећања према становништву - рекао је професор Гуо.

Љубавна прича кинеског лидера и лепе певачице

Државни медији су направили велику ствар од њихове љубавне приче, што је био веома необичан потез за руководство Партије, које је деценијама скривало своје приватне животе од кинеске јавности.

Године 1986. Пен, тада 24-годишњакињи, пријатељ је наместио да се састане са Сијем, 33-годишњим разведеним замеником градоначелника града Сјамена у провинцији Фуђен.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Voice of America (@voanews)

 

Пен је носила „широке војничке панталоне", да види да ли је Си заинтересован за њу само због њеног изгледа и славе, а касније је признала да ју је једно Сијево питање навело да се одмах заљуби.

- Колико има певачких врста? - упитао ју је Си, због чега се Пен осећала цењеном због свог талента.

Си је касније рекао Пен да се и он заљубио у њу током њиховог првог састанка.

- Већ сам те видео као своју будућу жену у првих 40 минута када смо се срели - изјавио је.

Фото: Профимедиа

 

Пар се венчао 1987, а ћерку Си Мингзе добио је 1992. Њу је сакрио од очију јавности, али је Пен понекад у јавности помињала своју ћерку.

Пар је наводно послао своју ћерку у Сједињене Америчке Државе, где је студирала психологију на Универзитету Харвард до 2014. године - што је детаљ који никада није објављен у Кини.

Ублажавање „непопуларног“ Сијевог имиџа у иностранству

Пен је често пратила свог мужа у дипломатским посетама иностранству, придружујући се супружницима других лидера на међународним састанцима и служећи као специјални изасланик Унеска за образовање девојчица и жена.

У историји Народне Републике Кине никада није постојала прва дама попут Пен.

Фото: Профимедиа

 

Педесетих година 20. века постојало је неписано правило о дипломатским посетама: владиним лидерима није било дозвољено да воде своје супружнике са собом ако посећују социјалистичке земље. Ако су ишли у несоцијалистичку државу, могли су да поведу и жену.

Тек 1961. Кина је схватила вредност дипломатије прве даме, инспирисана супругама америчких председника.

Године 1963, Вен Гуанмеј, супруга тадашњег председника Кине Љу Шаоћија, придружила се свом мужу и другим дипломатама у посети Индонезији.

Али Љуа је касније затворио Мао Цедунг током Културне револуције и умро је 1969.

Од тада, иако су се супруге кинеских председника придруживале дипломатским посетама иностранству, ниједна није толико привукла међународну пажњу као Пен.

Фото: Профимедиа

 

Професор Гуо је рекао да је током година Си постао један од најнепопуларнијих светских лидера на Западу, а Пен је била важна карта у ублажавању његовог имиџа.

- Пен је била главна у културним компонентама Сијеве меке моћи... Дала је снажан и позитиван допринос кинеској дипломатији - рекао је професор Гуо.

Границе моћи прве даме

Пен је трансформисала улогу прве даме Кине тако да је она постала сличнија оној коју имају супруге америчких председника.

У првим годинама владавине свог мужа Пен је успоставио блиску везу са првом дамом САД Мишел Обамом.

- Мислим да су Мишел Обама и Пен Лијуан заправо показале свој модеран, ефикасан и префињен начин да граде односе са другим земљама учествујући у разним програмима кроз своје посете - казала је Џој Чин-Чунг Чао, професорка на Универзитету у Небраски у Омахи и истраживач жена лидера.

Али док су обе жене биле као неплаћене дипломате за своје нације, Чао је рекла да је важно напоменути да је моћ Пен Лијуан била ограниченија него моћ њене америчке колегинице.

 

 

Она указује на период 2013, када је Мишел Обама одбила да се придружи свом мужу у посети Кини јер је тог дана био рођендан њене ћерке.

За Пен је, са друге стране, рекла да је мало вероватно да би могла да донесе такву одлуку, јер би се од ње очекивало да јој приоритет буде улога председникове супруге.

Професорка Чао је рекла да се од првих дама широм света очекује да остану у границама традиционалних родних улога, показујући женственост, мајчинство и лојалност свом мужу.

У Кини, Пен се ословљава са „мама Пен", док се Си звао „Си Дада", што би могло значити или „Папа Си" или „Ујка Кси".

- Тај термин показује њену улогу у перспективи кинеског народа. Пен се види као мајка целе нације - рекла је доктор Минг Си са Универзитета А&М Западног Тексаса.

Музички видео, који су 2014. навелико делили кинески државни медији, садржао је стихове: „Мушкарци треба да уче од тате Сија, жене треба да уче од маме Пен“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Voice of America (@voanews)

Сијев успон

Од сина угледног кинеског реформатора до сталног лидера Комунистичке партије Кине, Си Ђинпинг је променио кинеску унутрашњу политику и међународне поретке у протеклој деценији, а стручњаци предвиђају да ц́е Кина бити још доминантнија у наредним годинама.

Денг Сјаопинг, који је тада преузео партију, одлучио је да ојача „партијске норме против такозваних супруга које се мешају у државне послове", рекао је професор Гуо.

- Тада је ограничена улога коју супружник лидера политичке партије може да игра у партијској политици. Не ради се само о Сију и о водећим људима КПК, већ о целом командном ланцу - додао је.

 

 

Докторка Си без обзира на то верује да Пен остаје велики плус за Сија.

- Због свог искуства она заиста зна како да игра своју улогу пред јавношћу. И даље има много позитивног утицаја на то како јавност гледа на лидера Кине и приступачнија је у поређењу са Сијем - сматра докторка.

(24седам)

БОНУС ВИДЕО: