Синод Српске православне цркве је на седници 18. априла донео одлуку да на место старешине Подворја СПЦ у Москви, где је досадашњи старешина владика Антоније преминуо, постави владику ремезијанског Стефана Шарића досадашњег старешину Храма Светог Саве у Београду.

Подсетимо, Владика Стефан је недавно у Москви у Подворју служио 40-дневни парастос покојном владици Антонију, а Шарић је био и један од главних кандидата за ову функцију. Тамо је служио и Васкршњу литургију, где је и сам потврдио да је изабран за новог старешину Подворја СПЦ у Моксви.

Честитајући свештенству и окупљеним верницима празник Васкрсења Христовог, епископ Стефан је пренео благослов патријарха српског Порфирија, подсећајући да је на, недавно одржаној седници Светог архијерејског синода Српске православне цркве, изабран за новог старешину Подворја СПЦ у Москви, преноси ТВ Храм. Сећајући се личности и дела свог претходника, са којим се познавао дуги низ година, владика је нагласио како су они - блаженопочивши епископ моравички Антоније и он: "Два тела са једном душом", због чега осећа његово живо присуство у храму на велики и радосни празник Пасхе Господње.

Фото: П. Милошевић

 

 

- На предлог патријарха Порфирија, Свети Архијерејски Синод је одредио викарног епископа ремезијанског Стефана за новог старешину Подворја и представника СПЦ у Москви, будући да је упокојењем епископа моравичког Антонија ово важно место остало упражњено -- наводи се на сајту СПЦ:

- Предлажући свог викраног епископа, патријарх Порфирије је имао у виду да је његов животни пут од ране младости везан за братску Русију и сестринску Руску цркву. Поглавар СПЦ је уверен да ће љубав владике Стефана према духовности руског народа и пријатељства која је остварио унапредити и учврстити везе две цркве.

Епископ Стефан студирао је у Москви, а за настојатеља Храма Светог Саве изабран је 7. августа 2017. године. У јавности је познат и као духовник певачице Светлане Цеце Ражнатовић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: