Постоје случајеви када пси нападају људе, а често су ти напади са озбиљним последицама.

Зато је веома важно знати како да се заштитите и правилно реагујете како бисте спречили напад.

Покушајте да останете мирни

Пси, као и неке друге животиње, осећају људски страх. Наравно, прилично је тешко смирити се ако је испред вас агресиван пас.

Фото: Милена Анђела

 

 

За почетак, требало би да престанете да вичете, машете рукама и покушавате да побегнете. Такве активности ће одати ваш страх и нервозу, а пас ће добити директан сигнал за напад.

Успорите

Ако вам је пас на путу док трчите, одмах смањите брзину.

Полако се окрените на другу страну и наставите да се крећете полако пратећи пса својим периферним видом. Такође би било најбоље да застанете, останете непомични и опустите руке уз тело. Тако ћете избећи пажњу животиње.

Не гледајте га у очи

Директан контакт очима са псом може повећати његову агресију. Животиња такав поглед доживљава као претњу и зато ће прва напасти.

Фото: П. Милошевић

 

 

Пса треба држати у вашем видном пољу, гледајући га са стране. Тада ће схватити да нисте претња и највероватније ц́е само проћи поред вас.

Одвратите пажњу пса

У таквој ситуацији, свака ствар која ће вам бити при руци помоћи ће. Дајте свом псу своју ципелу, флашу или ранац, све што може да жваће. Док је животиња заузета, можете се полако удаљавати, избегавајући последице.

Фото: АТА имагес

 

 

Дајте псу команду

Ако пас настави да показује агресију, окрените се према њему и наставите да гледате благо у страну и наредите му да оде. Важно је да ваш глас, у том тренутку, буде самоуверен и ауторитативан, али ни у ком случају претећи и вриштећи.

Ефикасне команде су: "Не!" и "Назад!" Након што их пас чује, осетиће вашу снагу, уплашиц́е се и помериц́е се у страну.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: