Несрећна жена је подлегла повредама на лицу места, а мала Олинка (3) је преминула у болници. Ипак, наслеђе ове храбре девојчице живеће и даље, након што су њени органи спасили три мала пацијента. Њено срце сада куца у грудима детета из Пољске.

Олинка, која је требало да напуни тек четири године крајем јуна, имала је тежак почетак живота. Али успела је да се избори са свим и након операције крајем прошле године, била је савршено здрава девојчица.

- Увек је желела свима да помогне. Када би се неко повредио, одмах би дотрчала са фластером. Желела је да брине о другима, увек је била насмејана. Мислили смо да ће једног дана бити доктор, да ће спасавати друге. Сада је спасила троје друге деце - рекла је њена мајка, пише чешки Блеск.

Најтежа одлука

Девојчица је имала тешко повреду главе након што ју је ударио ауто. Брзо је пребачена у болницу у Брну, али доктори нису имали добре вести за очајне родитеље. Олинку су одржавали само уређаји у животу, оштећење мозга је било неповратно. Али тело није одустајало.

Родитељи су се суочили са најтежом одлуком до сада. Органи њихове ћерке могли би да спасу животе неколико болесне деце. Сложили су се са тим, знајући да би њихова мала ратница желела исто то.

Фото: Blesk.cz

 

- Када сам испратила њено мало тело на трансплантацију, замолила сам је да брине о другој деци и помогне им, како би учинили њихове родитеље срећним, као што је она нас - додала је очајна мајка.

Њено срце наставило да куца

Донирани органи спасили су два живота у Чешкој и један у Пољској. Срце мале девојчице отишло је у Варшаву и сада куца у грудима детета које је добило нову шансу за живот.

- Одржава нас то што наша ћерка живи у њима. А апелујем на све родитеље да се свако јутро грле и љубе са својом децом. Олинка је тако радила пре него што би кренула у вртић. Верујте, то је веома важно, јер никада не знате шта може да се деси - рекла је Олинкина мајка.

До страшне несреће дошло је прошлог четвртка, када је бака водила девојчице кући из вртића и школе. У једном тренутку покосио их је аутомобил.

- Возач је из за сада непознатих разлога излетео са пута и ударио три особе - рекла је портпаролка полиције Михаела Леброва.

Бака је умрла на лицу места, а Олинка у болници. Њена старија сестра Еленка прошла је са лакшим повредама.

Полиција интензивно ради на случају. Оптужили су возача, Украјинца који наводно већ дуже време живи у Чешкој. Полиција истражује како је тачно дошло до несреће. Возач пре вожње није пио алкохол, тест је био негативан.

Мештани Чаславица одакле је породица покренули су акцију прикупљања средстава за помоћ.

БОНУС ВИДЕО:

(Телеграф, Blesk.cz)