Путеви којима су некада пролазили грађани сада су закрчени одсеченим гранама стабала, а неке од грана чак и висе са крошњи дрвећа и представља опасност за евентуалне пролазнике. Власник земљишта са шумом је Манастир Милосрдних сестара Св. Крст који се такође налази у близини.

Часне сестре су прошлог лета посекле дрвеће на терену означеном као клизиште и зато мештани страхују од потенцијалних одрона. Иако се терен налази у ширем центру Загреба, градске и државне службе нису задужене за његову контролу и надзор. Одржавање клизишта је задатак власника, у овом случају то је манастир. Због бесправне сече, манастир је посетио и Државни инспекторат, пише Фактограф.

Фактограф су о случају илегалне сече обавестили мештани којима је засметао начин на који је сеча обављена. Посебно им је засметао неред који ни након скоро годину након сече није уклоњен. Наводе да се сеча догодила прошло лето те да је обележено преко 100 стабала.

- Реч је о углавном здравом, техничком дрву, око 80 балвана је било извучено и поређано, а потом одвезено. Сама сеча трајала је скоро месец и по дана - казао је Фактографу човек који живи у оближњој улици. Наводи да је терен посетила и инспекција и да су часне сестре добиле опомену да морају да успоставе шумски ред.

Човек је такође рекао како му је једна од часних казала како је дрво намењено за продају како би се прикупила средства за изградњу хоспиција на Врховцу. Да часне сестре скупљају новац за хоспициј може се проверити на интернету где пише да су ових дана организовале донаторску вечеру у оближњем хотелу. Исто су направиле и крајем прошле године, преноси хрватски Индекс.

Фактограф је упитао Хрватске шуме да ли су упознати са сечом на клизишту и да ли је она обављена противзаконито, на шта су добили одговор да наведена шума није под њиховом ингеренцијом с обзиром на то да се налази на приватном терену. Сличан одговор дао је и Град Загреб.

Фактограф је контактирао и часне сестре из манастира у Врховцу. Тада је главна часна сестра Финка рекла да имају све дозволе Министарства пољопривреде надлежног за приватне шуме, да је шумски ред углавном успостављен, ливада очишћена и да постоји још само један мали део које треба уклонити из шуме.

Поводом тврдњи да постоји опасност од одрона, Финка је рекао да манастир постоји већ 100 година, да није било клизишта и да стручњаци не би рекли да треба сећи дрвеће да је опасно.

Међутим, податак сестре Финке о шумском реду није био сасвим тачан. Из Фактографа су 21. априла поново посетили шуму и утврдили да шумски ред још није успостављен јер грађани и даље не могу да прођу кроз то подручје дрвећа. Осим тога, Финка је пренела нетачну информацију када је рекла да нема опасности од одрона.

Запослени у Хрватска шумама препоручио шумара

Према Елаборату са смерницама газдовања који је послала сестра Финка, Министарство пољопривреде означило је 103 стабла у наведеној шуми укупне дрвне масе око 144.34 м3. У истој студији пише да се шумски ред мора успоставити три месеца након сече. Фактограф је питао зашто још није успостављен шумски ред, пола године након сече, госпођа је рекла да се шумар који је обављао посао разболео и да тренутно не може да заврши посао.

Новинара је занимало и да ли је у манастиру познато да шумар није регистрован. Сестра Финка је рекла да им је извођача радова препоручио радник Хрватских шума Љупко Багарић. Каже да им је био велики проблем да нађу радника за радове у шуми, па им је Багарић понудио помоћ.

Где је завршило дрво?

Више од 100 стабала која су означена имају одређену економску вриедност. Багарић је упитан зна ли можда где је завршило дрво, на шта је одговорио. “Не знам коме су оне то продале”, рекао је и касније навео да не зна где је то завршило. "Или у пилани или је то поклоњено", казао је и додао да је он верник и да помаже Цркви без обзира на све.

БОНУС ВИДЕО: