У марту, хирурзи у Општој болници у Масачусетсу трансплантовали су генетски модификовани бубрег свиње Рику Слејману, 62-годишњем пацијенту са терминалном болешћу бубрега.

Операција је била прекретница у ксенотрансплантацији - пресађивању органа или ткива са једне врсте на другу - као потенцијалног решења за недостатак органа широм света, саопштила је тада болница.

Слејманова смрт није повезана са трансплантацијом, саопштила је болница у суботу.

- Наша породица је дубоко погођена изненадном смрћу нашег вољеног Рика, али смо толико утешени што је инспирисао толико људи - рекли су Слејманови најближи.

Његова породица одала је почаст медицинском тиму који је бринуо о њему, преноси Слободна Далмација.

Фото: Massachusetts General Hospital

 

- Њихови изузетни напори у управљању ксенотрансплантацијом дали су нам још седам недеља са Риком и успомене настале током тог времена ће остати у нашим срцим - рекли су.

Свињски бубрег је генетски модификован да би се уклонили штетни свињски гени и додали одређени људски како би се побољшала компатибилност са људима.

Научници су такође деактивирали ендогене ретровирусе свиња у свињама донорима како би елиминисали сваки ризик од инфекције људи.

Болница је саопштила да је "дубоко ожалошћена" Слејмановом смрћу.

- Не постоје назнаке да је ово резултат недавне трансплантације - рекли су.

- Господин Слејман ће заувек остати светионик наде за безброј пацијената широм света, и ми смо дубоко захвални на његовом поверењу и спремности да унапреди поље ксенотрансплантације - рекли су они.

БОНУС ВИДЕО: