Ако имате љубичице које трају годинама, а због старости су почеле да заостају у расту, можете да их подмладите.

Љубичицу извадите из саксије, скалпелом одрежите биљку од корена, одстраните суве петељке и суво лишће, па скалпелом лагано саструже дебло биљке.

У саксију сипајте нову земљу, у њу утисните стабло љубичице, лагано притисните супстрат и умерено залијте. Затим преко саксије ставите провидну кесу и оставите је да стоји на умереном сунцу. За 3 до 4 недеље биљка би требало да има нови корен, преноси најзена.рс.

Фото: Профимедиа

 

 

Размножавање из листа

Засеците лист љубичице под углом од 45 степени. У саксију ставите земљу и залијте је одстајалом водом, па направите малу рупу у земљи и у њу ставите припремљен лист афричке љубичице. Уколико имате хормон раста, пре него што ћете спустити љубичицу у земљу засечени део спустите у хормон раста.

Преко саксије навуците пластичну провидну кесу, па саксију ставите на светло и топло место које није директно на сунцу. Заливајте биљку повремено, само када приметите да се површински слој земље осушио. За заливање увек користите одстајалу воду.

Да би се развила из листа, љубичици је потребно око 21 дан. Док се не појаве листићи, не скидајте кесу са саксије.

Најважнији савети за негу

Љубичица не воли ни превише, али ни премало воде. Од пролећа до јесени заливајте је једном седмично, а лети два до три пута, најбоље преко подлошка саксије.

Да би била бујнија и цветала током највећег дела године, додајте јој ђубриво за цветање приликом сваког другог заливања.

Љубичице су „друштвене биљке“, па више цветају ако се налазе „у друштву“. Саксије са љубичицама држите груписане близу извора природног светла, али тако поређане да се листови биљака међусобно не додирују – тако ће цветати раскошније.

Прашину са листова љубичице уклањајте меком чеком или памучном крпицом.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: