Доктор Дејан Чубрило је пре извесног времена, гостујући у РТС Ординацији открио правила детокса и скренуо пажњу на најчешће грешке.

Детоксикација је обавезна када неко има повишен холестерол и масну јетру.

- Ако имате масну јетру, а имамо је проприлично сви, мање или више, ви аутоматски имате повишен ниво инсулина. То је хормон који производи панкреас да би регулисао шећер и варење. Ако се инсулин повећава у току дана више или мање, он ће апсолутно да прави масти у јетри. То му је посао - рекао је доктор Чубрило, те објаснио:

- Холестерол не добијате из хране. Ако сваки дан једете ћевапе, пљескавице, велике порције, ви ћете практично направити поремећај варења и интоксикацију од тога. Али повишен ниво инсулина ће бити тај који ће у фабрици производње холестерола – јетри, где се он прави, да стимулише производњу холестерола. Ко има повишен холестерол има и повишен инсулин, и обратно. Ко контролише инсулин, контролише и холестерол - тврди др Чубрило.

Фото: Shutterstock

 

Када је висок холестерол проблематичан?

- Лош холестерол је парадокс, он у себи има мање холестерола него добар холестерол. Лош холестерол има посао да пренсе материјал за производњу хормона, те сходно томе он није лош, објаснио је доктор.

Лош холестерол постаје зао када "зарђа", односно када не може да обави посао преноса материјала за производњу хормона.

- Тај оксидовани холестерол ће се залепити негде и представити почетак развоја астероскрелозе - рекао је доктор Чубрило. - Само је оксидовани холестерол лош - тврди он.

Забрињавајућа граница холестерола

- Сваки холестерол који је 6 или 6,5 не тумачим као трагедију или нешто што је толико лоше. Тада закључујем да се он превише прави, односно да га нешто стимулише (инсулин), да се не излучује како треба преко жучи или да је зарђао. Тада препоручује пацијентима антиоксидансе, и да у исхрану уведу што више здравих намирница, воћа и поврћа.

- Друга ствар, контролом инсулина. Не једемо шећер или пазимо колико га једемо; не оптерећујемо панкреас. Што се масноће тиче, др Чубрило препоручује да ставите мање од кафене кашичице, тек да јело замирише. Трећа ствар је контрола елиминације; да продувамо канале жучи, да се та жуч боље избације у црева – биљкама. Лимунада са мало ђумбира – лимун провоцира канал, ђумбир га опусти, и иде напоље.

Заблуда је да се чишћење организма најбоље спроводи соковима од цеђеног воћа и поврћа.

- Ви када узмте те сокове и више пута дневно их узимате, вама ће инсулин скочити као да сте на тесту оптерећења глукозом. То ће бити стимулс за блокаду топљења поткжних масноћа, док се тим стимулсом прави више холестерола, јетра ће се замастити - објаснио је доктор.

Фото: Профимедиа

 

- За тај сок мора прецизно да се зна колико има шећера и у којој дози можете да га узмете. Тај сок мора бити са неким влакнима, са неком масноћом , (семенкама), да се смири тај одговор панкреаса. Панкреас ће се тада много мање узбудити, а ми ћемо добити бенефите од воћа и поврћа, да нам се црева орасположе и да добре бактерије добију своју храну, како би се бориле са лошим бактеријама - рекао је др Чубрило.

Врло је важно имати добар желудац и ензиме у њему, који се губе од превеликог стреса. Док се једе под стресом, ту ензима нема, тврди доктор.

У процесу детоксикације забрањене су масти, док је, према његовим речима забрањено и коришћење маслиновог уља, јер и то оптерећује.

- Ако имате организам који је интоксициран, јетра више не може да се бори, пуна је токсина. Зашто тој јетри дајете задатак да она обрађује те масти? Пустите је да се опорави, дајте јој минималне количине. Једите месо без уља, спремљено у води, ставите пуно поврћа у тај лонац и направите оброк без уља, да бисте ручали, а да се не интоксицирате. Јаја избацујемо, млеко такође - објашњава доктор.

- Сви преко 30 година млеко не би требало да пију, то је нешто што је јако тешко за нас. Млечни производи много су тешки за варање - додао је он.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Забрањено је и корисити чајеве за детоксикацију. - Црева која су у опстипацији, која не раде, она су закључана, згрчена. Дакле, ви такво црево кад кренете да терате, то је као да сте испоцепали та црева, јер се она тада још више умарају - тврди доктор.

Да би се црева обновила треба повећати ниво стварања енергије у нашим ћелијама.

- Најбољи извор масти је онај који се топи са нашег масног ткива и претвори се у енергију. Инсулин спречава то топљење масти. Његовом контролом добићете пуштање топљења масти - каже доктор.

Када је детоксикација успешна?

- Успешна детоксикација значи успостављање нормалне функције црева. То је прецизна дефиниција. Ако смо успели црева да подигнемо из минус фазе у нормалу, да она почну да раде свој посао, нема више интоксикације - каже доктор и додаје:

- Једна столица дневно је довољна, али столица није мера. Људи ми често кажу: Докторе ја имам неколико столица дневно, ја имам брз метаболизам. Метаболизам је она фарбика где се вама од онога што стигне у ћелије направи енергија. Ко то има, тај има брз метаболизам, а не који има више столица. Тај је углавном болестан који има више столица, не вари храну, све пролази кроз њега и спада у класичан изглед мршавца који не може да се угоји јер нема довољно ензима да вари храну.

БОНУС ВИДЕО: