Променљиви дани са пљусковима и грмљавином нас очекују до краја ове недеље, а метеоролог Недељко Тодоровић најавио је временску прогнозу до краја маја. Према његовим речима, очекују нас свежија јутра, па пораст температуре у току дана, а у послеподневним часовима пљускови са грмљавином.

"Време до краја маја месеца типично за ово доба године. Значи променљиво, јутра свежа, а дању умерено топло с тим да би у већини дана било пљускова и грмљавине. Данас и сутра пљускова и грмљавине биће јужно од Саве и Дунава, а у четвртак и петак чак и у Војводини, а на југу мање у односу на претходне дане и температура би била до петка, оне максималне дневне негде од 19 до 24 степена. А у суботу и недељу 18. и 19. претежно сунчано и за неки степен топлије тако да би у мањим местима максимална температура достигла и 27, евентуално 28 степени.

А онда следеће седмице од 20-ог опет пад температуре, биће промељивијих неколико дана у смислу да буде чешћа појава пљускова и грмљавина. Тако да тај ритам променљивог, генерално променљивог времена задржао би се до краја маја месеца, то значи да највероватније до краја маја месеца не би било оних високих температура од 30 степени. Данас па негде до недеље ветровито, посебно у кошавском подручју. У Београду ће бити умерен југоисточни ветар тј. кошава максималне брзине 50 километара на час, а у јужном Банату негде и до 70 километара на час. Слабљење ветра вероватно краткотрајно у суботу, а пре свега у понедељак 20-ог кад се очекује и озбиљније наоблачење с кишом", рекао је Тодоровић.

Упозорио је и хроничне болеснике на једну појаву која би могла да им проузрокује компликације. У последњих недељу дана догађају се промене у ретромагнетном пољу, реч је о магнетним бурама. Ова појава утиче на појаву неких тегоба код мањег броја људи, као што су главобоље, реуматични болови, понегде и аритмије.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: