Екипи представе "Књига о Милутину" на челу са Ненадом Јездићем, данас није било дозвољено да на прелазу Јариње пренесу опрему потребну за извођење ове монодраме (више о томе прочитајте на ОВОМ линку).

Јездић је вечерас требало да изведе 202. пут представу "Књига о Милутину", у Културном центру у Косовској Митровици, а сутра увече у Лепосавићу.

Ипак, власти привремених институција самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, забраниле су данас да позоришна опрема неопходна за извођење представе буде превезена на Косово у Метохију, чиме су онемогућили њено извођење.

Шта је "Књига о Милутину"?

Реч је о монодрами, у режији Егона Савина, која је настала према истоименом роману Данка Поповића, а своју премијеру имала је у Звездара театру 11. новембра 2021. године.

Фото: АТА имагес

 

 

Овај главни јунак је обичан сељак из Шумадије, који не може да не зажмури на страдање свог народа. Његов морал и јунаштво му омогућавају да сам себи постави питања којих се раније бојао да постави. Сада, у овој монодрами постепено наводи и гледаоце да размисле о разлозима због којих се вреди борити за своју земљу и све што јој је од Бога дато.

Главни лик у овој причи је сељак Милутин, ког игра Ненад Јездић, а говори нам о својој трагичној судбини, али и о судбини целокупног српског народа после Сарајевског атентата.

Фото: АТА имагес

 

 

- Милутиново житије је толико садржајно, тачно, да нема шта да се дода. А толико је важно да се сви наши Милутини, сви који се налазе у породичним албумима, породичном трајању, да се та парадигма оживи. Милутин је парадигма истинског патриотизма, истинске храбрости и јунаштва. И постављам питање достојности да ја то играм. Свеприсутна ми је сумња у глави да ли сам уопште достојан да макар и тих сат и нешто на сцени будем Милутин Остојић - рекао је глумац Ненад Јездић на конференцији за медије уочи премијере.

Фото: АТА имагес

 

 

Занимљиво је да је "Књига о Милутину", Данка Поповића је одмах по објављивању, 1985. године, била проглашена за националистичку и свуда је забрањена.

О овом инциденту за "Вечерер новости" се огласио и глумац Ненад Јездић, који је поручио да је овакво понашање нечувено (комплетну изјаву прочитајте кликом ОВДЕ).

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: