Ekipi predstave "Knjiga o Milutinu" u produkciji Zvezdara teatra zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju! Nakon što su vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile su patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i sedmorici vladika da uđu na prostor Kosova i Metohije kako bi prisustvovali zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji, desio se novi skandal! Ovog puta spuštena je rampa za srpsku pozorišnu trupu!

Foto: Petar Milošević

 

Na zvaničnoj Instagram stranici Zvezdara teatra objavljena je šokantna informacija da je Nenadu Jezdiću, kao i ostatku ekipe kultne predstave "Knjiga o Milutinu" za koju se od prvog izvođenja do danas uvek traži karta više zabranjen prelazak administrativne granice sa Kosovom i Metohijom.

 

 

- Nakon opsežnih dogovora i priprema za gostovanje kome smo posvetili puno pažnje, danas je bez ikakvog obrazloženja, ekipi predstave „Knjiga o Milutinu“ u produkciji Zvezdara teatra zabranjen prelazak administrativne granice sa Kosovom i Metohijom. Predstave koje smo planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene - navodi se na Instagram stranici Zvezdara teatra, gde se dodaje:

- Posle jučerašnje zabrane patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo, danas je zabranjena i jedna predstava. Nakon niza zabrana, počevši od političkih preko ekonomskih, verskih i drugih, na red je došla i kultura, zabranjeno je sve što ima predznak srpskog.
Kao pozorište koje tradicionalno repertoarski neguje domaći tekst, ulagaćemo i dalje napor da svoje predstave odigramo pred svakom publikom koja želi da ih pogleda, bez obzira na prepreke bilo koje vrste, jer kultura ne poznaje granice - poručuju iz ovog pozorišta.

Izvođenje predstave u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici je otkazano.