Ekipi predstave "Knjiga o Milutinu" na čelu sa Nenadom Jezdićem, danas nije bilo dozvoljeno da na prelazu Jarinje prenesu opremu potrebnu za izvođenje ove monodrame (više o tome pročitajte na OVOM linku).

Jezdić je večeras trebalo da izvede 202. put predstavu "Knjiga o Milutinu", u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, a sutra uveče u Leposaviću.

Ipak, vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su danas da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave bude prevezena na Kosovo u Metohiju, čime su onemogućili njeno izvođenje.

Šta je "Knjiga o Milutinu"?

Reč je o monodrami, u režiji Egona Savina, koja je nastala prema istoimenom romanu Danka Popovića, a svoju premijeru imala je u Zvezdara teatru 11. novembra 2021. godine.

Foto: ATA images

 

 

Ovaj glavni junak je običan seljak iz Šumadije, koji ne može da ne zažmuri na stradanje svog naroda. NJegov moral i junaštvo mu omogućavaju da sam sebi postavi pitanja kojih se ranije bojao da postavi. Sada, u ovoj monodrami postepeno navodi i gledaoce da razmisle o razlozima zbog kojih se vredi boriti za svoju zemlju i sve što joj je od Boga dato.

Glavni lik u ovoj priči je seljak Milutin, kog igra Nenad Jezdić, a govori nam o svojoj tragičnoj sudbini, ali i o sudbini celokupnog srpskog naroda posle Sarajevskog atentata.

Foto: ATA images

 

 

- Milutinovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić - rekao je glumac Nenad Jezdić na konferenciji za medije uoči premijere.

Foto: ATA images

 

 

Zanimljivo je da je "Knjiga o Milutinu", Danka Popovića je odmah po objavljivanju, 1985. godine, bila proglašena za nacionalističku i svuda je zabranjena.

O ovom incidentu za "Večerer novosti" se oglasio i glumac Nenad Jezdić, koji je poručio da je ovakvo ponašanje nečuveno (kompletnu izjavu pročitajte klikom OVDE).

(Kurir)

BONUS VIDEO: