Директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова рекла је да је операција Роберта Фица трајала пет сати и да су у њу била укључена два тима.

- Операција је трајала пет сати, учествовала су два оперативна тима. пацијент је имао вишеструке ране од ватреног оружја. У овом тренутку његово стање је стабилно, али веома тешко - рекла је Лапуникова.

Како се наводи, премијер ће остати на јединици интензивне неге.

Министар одбране Роберт Калинак рекао је да је ситуација веома озбиљна.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTV Prievidza, Профимедиа

 

- Доктори су успели да га стабилизују и чине све да му буде боље, али он је и даље у веома озбиљном стању - навео је Калинка.

Здравствени аналитичар Мартин Сматана покушао је да објасни информације о његовом здравственом стању.

- Стабилизација значи да су виталне функције пацијента тренутно под контролом и нису директно угрожене. Међутим, рана од ватреног оружја може да буде толико тешка да је пацијент и даље у критичном стању и његов живот је у опасности - написао је Сматана.

Он је додао да је, с обзиром на то да је операција премијера трајала неколико сати, очигледно је да су ране веома озбиљне.

- Након операције, његово стање може бити стабилизовано, али може бити животно угрожен још неколико дана, због обима повреде, компликација, удружених болести, година и многих других фактора што, као јавност, разумљиво не знамо - написао је Мартин на друштвеној мрежи Sour cream.