Холандски музичар Јост Клајн избачен је са "Евровизије" претходног викенда, мало после проласка у финале такмичења, након наводног скандала са новинарком.

Оливера Ковачевић, супервизорка и главна уредница "Песме за Евровизију", домаћег избора за одлазак на најгледанији музички фестивал, осванула је на страницама страних портала због одлуке да Европској радиодифузној унији, испред Јавног сервиса Србије, упути захтев за образложење одлуке о дисквалификацији поменутог учесника.

- Мени се допао Холанђанин, да. "Еуропапа", да... Он није био санкционисан јер је покрио главу док је причала представница Израела на конференцији, не, већ је, како је нама ЕБУ послао образложење, дошло до инцидента кад је силазио са сцене, па је напао фотографкињу из шведске националне телевизије, која је ту фотографисала све, али нигде не пише да ли је било физичког контакта или је само вербално насрнуо. Она га је пријавила полицији, то је званично образложење ЕБУ-а - рекла је Оливера прво.

Фото: Твитер принтскрин

 

 

- Ако је то било, ја мислим да је он престрого кажњен. У крајњем случају, можете му забранити улазак у арену, али морате да пустите његов наступ. Људи морају да виде наступ, због тога служе генералне пробе. На њима се сви наступи снимају, па онда кад се, не дај Боже, неко разболи, падне, пусти се тај наступ са пробе. Дисквалификација је претешка, писаћемо ЕБУ-у да нам тачно образложе. Јер они траже све текстове са нашег националног такмичења, желе да виде да ли је ишта спорно, па ко год победио у реду је, да не брину даље. До те мере су ревносни - истакла је потом за "Нову".

- Све надгледају, све виде, али мислим да ова казна није била адекватна. Да ли се слобода смањује? Не, имам утисак да је све више слободе - закључила је Оливера за поменут медиј.

Фото: АТА имагес

 

 

"Гардијан", иначе, пише да организатори "Евровизије 2024" стоје иза своје одлуке.

Организатори бране свој потез да га уклоне из финала, истичући да "Холандска страна приче није у складу са изјавама сведока и оних који су радили на лицу места".

Јост Клајн може бити процесуиран за неколико недеља због оптужби да је претио сниматељки која је радила на "Евровизији" у шведском Малмеу, граду домаћину овог такмичења.

Фото: Профимедиа

 

 

Како преноси "НЛ тајмс" он је наводно током испитивања у вези са инцидентом који се догодио у четвртак увече, признао да је направио инцидент.

Извори су рекли шведском листу "Афтонбладет" да је Клајн постао узрујан због гужве фотографа и сниматеља који су му се приближавали, и да је кренуо према једном од њих са песницом.

Иако наводно није ударио жену, њен фотоапарат је оштећен и она је добила помоћ због посекотине, преносе шведске новине.

Фото: Профимедиа

 

 

Више сведока је рекло полицији да је он био "веома агресиван", али и да се убрзо након инцидента извињавао и говорио да му је жао.

Без обзира на кајање, полиција је рекла шведском јавном сервису СВТ да верује да су докази против Клајна јаки и да кривично гоњење делује неизбежно.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: