Од данас од 15 часова, на пумпама у Србији литар евро дизела коштати 201 динар, а литар бензина европремијум БМБ биће 196 динара.

Нове цене горива биће на снази до следећег петка 24. маја. У односу на прошлу недељу, дизел је појефтинио за два динара док је бензин појефтинио за три динара.

Подсетимо, Влада Републике Србије усвојила је измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, како би се смањили високи трошкови са којима се суочавају пољопривредни произвођачи и обезбедило спровођење свих потребних агротехничких операција, наводило се у званичном саопштењу.

Расте цена нафте у свету

Према подацима са берзи, цена сирове нафте је порасла на 79,128 долара, а цена нафте Брент на 83,263 долара.

Европски фјучерси гаса су се на отварању берзе ТТФ продавали по цени од 29,500 евра за мегават-сат.

Глобални раст потражње за нафтом успорава

Глобални раст потражње за нафтом ће у 2024. успорити са 2,3 милиона барела дневно (бпд) на 1,1 милион бпд, објавила је Међународна агенција за енергију (ИЕА) у мајском извештају.

Прогноза за 2024. је смањена за око 100.000 бпд у односу на претходну априлску процену пошто ИЕА сматра да се раст потражње за нафтом враћа свом историјском тренду након екстремне нестабилности у годинама пандемије и рата у Украјини.

Како се наводи, слаба индустријска активност и благе зимске температуре су смањиле потрошњу енергената у првом кварталу 2024, посебно у Европи.

ИЕА очекује да ће раст глобалне потражње за нафтом у 2025. износити 1,2 милиона бпд, наводи се на вебсајту организације са седиштем у Паризу.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) је у свом најновијем мајском месечном извештају, који је објављен јуче, навела да очекује раст потражње за нафтом од 2,2 милиона барела дневно (бпд) у 2024. години и додатни раст потражње од 1,8 милиона барела у 2025. години.

Прогноза Међународне агенције за енергију се дакле знатно разликује од најновије процене нафтног картела ОПЕК.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: