Наша чувена песникиња Десанка Максимовић остала је упамћена по великом броју песама, које се и данас често могу чути, читати, и у чијим стиховима се ужива целим бићем.

Фото: Архива Новости

 

 

Емоцију коју је кроз своје песме знала да пренесе на читаоце била је невероватна. Иако се током живота није оставарила у улози мајке, често је знала да каже да су баш њене песме њена деца.

Осим што је имала неоспоран таленат за писање најлепше поезије Десанка је имала и необичну љубавну причу. О свом партнеру, Русу, Сергеју Сластикову Калужанину, имала је само речи хвале, а о њиховој љубави и данас се често говори.

Како се се упознали Десанка Максимовић и Сергеј Сластиков Калужанин?

 

 

- Позвали су ме Руси једног дана да у њиховом клубу одржим предавање и прочитам неколико својих песама. Ту сам упознала Сергеја. Да ли је то била љубав на први поглед? Вероватно! Али, сигурно, моја прва љубав и први мушкарац с којим сам се пољубила. Била сам већ зрела девојка. Касније смо се зближили - причала је славна песникиња.

Већ на први поглед било је јасно да међу њима постоји нека невероватна хемија, али она није желела одмах пред олтар. Желела је да га добро упозна. Осим тога, она је желела да испуни своје дужности и обећања, а тек одна је одлучила да стане на луди камен са својим изабраником и - није се покајала.

Пошто је била најстарија у родитељској кући Десанка је сматрала да пре удаје мора да изведе на пут “децу” – млађу браћу и сестре. Објаснила је заљубљеном Русу завет који је сама себи дала и словенске душе су се разумеле.

– Стрпљиво је чекао дан када смо се напокон венчали и засновали свој дом – описује Максимовић.

Сергеј је био руски емигрант, а као млади кадет током Првог светског рата је заробљен од Турака, успео је да се након бројних путовања дочепа Београда.

 

 

Сергеј је након што се оженио Десанкм завршио глумачку школу и добио понуду да оде у Скопски театар. Ипак, љубав према Десанки је била јача од свега, па и од каријере, због чега је ову сјајну понуду одбио. 

- Запослио се у издавачкој кући „Просвета" као преводилац руског језика. За свог живота превео је четрнаест књига. Писао је и песме за децу, потписујући се као "Калужанин". Био је родом из Калуге, шумовите области близу Москве - причала је Десанка Максимовић.

Десанка је била потомкиња српског кнеза и војсковође Јована Симића Бобовца и племкиња српске поезије, Десанка Максимовић и упркос племенитом пореклу није марила за то што Сергеј није био плаве крви.

БОНУС ВИДЕО: