Света Ирина је хришћанска мученица из 4. века. Име Ирена значи мир.

Рођена под именом Пенелопа у граду Магедону (римска провинција Памфилија). Била је ћерка паганског краља Ликинија. Њен учитељ Апелијан јој је често причао о хришћанству. Када је стасала за удају, одбијањем да се уда, разгневила је оца, и отац је хтео да је мучи, али она га је преобратила у хришћанство. Мучена је од стране остала четири цара. У хришћанској традицији после свих мука Ирина је дошла у град Месемврију, где ју је умртвио цар Саворије, али ју је Бог оживео. Цар се тада заједно са многим народом крстио када је видео то чудо. Верује се да је света Ирина својим страдањем у веру Христову привела преко сто хиљада незнабожаца. Најзад је сама легла у гроб и наредила Апелијану да гроб затвори. После четири дана, кад су гроб отворили њено тело није било у гробу.

Веровања и обичаји

Верује се да данас никако не треба користити оштре предмете, сећи или тестерисати грађу. Поред тога, данас се не секу нокти, нити шиша коса, јер се верује да уколико будете то радили навући ћете несрећу на себе. По неким местима и даље се на данашњи дан практикује да деца пију воду која је одстајала један дан, јер се верује да ће им дати снагу која је имала великомученица Ирина.

Тропар

Овчица Твоја Исусе, Ирина, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.