Републички хидрометеоролошки завод Србије објавио је данас ново упозорење на временске непогоде.

Наиме, како се наводи, у последњој декади маја топла, влажна и нестабилна ваздушна маса на подручју Србије условлјаваће честе плјускове са грмлјавином, локално праћене градом и олујним ветром.

Облачни систем који ће се касније вечерас и ноћас премештати преко јужних и делом централних крајева Србије не очекује се да буде интензиван (просечно 5 - 15 мм), али се зато сутра после подне и увече очекује додатна дестабилизација атмосфере уз потенцијално јаче грмлјавинске облаке и локално већу количину падавина (20 - 40 мм), нарочито у централној и јужној Србији у току ноћи између неделје и понеделјка. Најмања вероватноћа за појаву непогода сутра ће бити на северозападу Србије - најавио је РХМЗ.

На територији целе Србије биће снази метео аларм, а најкритичније ће бити у Банату, Шумадији, Поморављу, југоисточној, југозападној Србији и Косову и Метохији где ће бити упаљен наранџасти метео аларм.

РХМЗ је обавестио грађане и да ће на основу радарских и сателитских осматрања за конректне локације издавати хитна упозорења 1 - 2 часа унапред.

Иначе, у Србији ће сутра бити топло, променљиво и нестабилно, местимично са кишом и краткотрајним локалним пљусковима са грмљавином, осим на северу Војводине где ће се задржати суво време. Ветар слаб променљив, у доњем Подунављу и на југу Баната слаб и умерен југоисточни. Јутарња температура од 11 до 18 степени, а највиша дневна од 25 до 29 степени.

У понедељак променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, југоисточни, у кошавском подручју до краја дана у појачању. Најнижа температура од 13 до 18 степени, а највиша од 24 до 28 степени.

Наранџасти метео аларм биће на снази у Срему, западној Србији, на југоистоку, југозападу и Косову и Метохији.

У уторак променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната и олујни, јужни и југоисточни.

 

Најнижа температура од 14 до 18 степени, а највиша од 24 до 27 степни.

БОНУС ВИДЕО: