Патријарх Порфирије и Шапић на „Београдским данима породице”: Београд показује и чува снагу породичних вредности

Шапић је нагласио да је Београд град добрих људи, да се то неће мењати, те да неће дозволити да се под плаштом трендова друштво трује.

– Не смемо да дозволимо да се промени оно како смо настали, као ни то како се породица сама по себи саставља. Морамо да одбранимо традиционалне вредности и неке трендове који се намећу не морамо да усвајамо и пратимо. Београд је убек био град отворених руку, широког загрљаја, који прима све и наставиће тако да буде. Тако да ћу докле год будем био у прилици да браним традиционалне вредности и поштујем нашу СПЦ као симбол окупљања српског народа. Да ње нема питање је да ли бисмо данас постојали – навео је Шапић.

Фото: Град Београд

 

Верујем, додао је, да ће „Београдски дани породице” опстати јер смо је и прогласили манифестацијом од значаја за Град Београд, али и због тога што је породица нуклеус и суштина друштва.

– Моја идеја је да у временима када традиционална породица тешко опстаје, када са свих страна покушавају системски да је уруше, да је очувамо и покажемо да без ње нема друштва, државе и народа. Прошле године ова манифестација је трајала један викенд, а сада два месеца. То сам урадио у инат онима који су покушали да је обесмисле и објасне нам да то није у складу са трендовима. Рекао сам да ће ово не само да опстане ако ја будем ту, већ ће да јача, живи и буде још већа – нагласио је Шапић.

Фото: Град Београд

 

Он је подсетио да „Београдски дани породице” ове године трају од 15. априла до 15. јуна, са централним датумом 15. мај када је обележен Међународни дан породице.

 

 

– У ужем центру града постављено је више од десет бина, организовано је преко стотину концерата класичне музике, џеза, блуза, поп-рок музике. Први пут смо имали приказане балете, пружили шансу најбољим младим бендовима, имали смо и велики београдски породични карневал који окупља преко 300 деце из београдских вртића. Дали смо прилику и нашим културно-уметничким друштвима који нажалост данас немају где ни да се покажу, укључили смо и 30 фестивала – истакао је Шапић.

Фото: Град Београд

 

Он је захвалио патријарху на, како је рекао, великој подршци од првог дана када је идеја о овој манифестацији кандидована.

– Патријарх је са нама био и прошле године, а ту је и данас. Надам се да ће ово постати традиција и да ће, без обзира на то ко буде био на челу Града, заједно са Српском православном црквом Дане породице обележавати на овај начин – рекао је Шапић.

Фото: Град Београд

 

Патријарх Порфирије је истакао да је важно знати шта је породица јер је она нешто што је сам Господ установио у људском роду.

 

– Бог је предвидео да људи себе реализују кроз заједницу, кроз другога, а као центар Бог поставља љубав. Установио је брачну заједницу да бисмо се учили љубави – поручио је патријарх и додао да смо једни другима потребни и да од тога не одустанемо зарад лажних идеологија које инсистирају на правима појединца и индивидуа препуштених себи, потпуно усамљених.

Пожелео је срећу у одржавању манифестације Александру Шапићу, чија је како је, навео и била идеја, те рекао да „док нас год јесте славимо породицу и живимо као породица”.

БОНУС ВИДЕО: