Да нас падавине очекују већ данас, потврдио је и Иван Ристић метеоролог аматер.

- Почиње променљив период биће преко дана релативно топло али са облацима стиже и киша. У недељу крајем дана и у ноћи између недеље и понедељка више кише у северној половини земље по мапама делује да ће падати у целој Војводини.

Најновији прорачуни ИРИЕ модела где ће падати киша данас и сутра пре подне. Више кише биће у току наредне ноћи и јутра, када ће локално пасти од 20-40 мм кише. На мапама можете видети која су та подручја где ће бити више падавина. Пљускови кише биће праћени грмљавином. Пошто је главнина дешавања у току ноћи и сутрашњег јутра непогоде у смислу неког олујног ветра и пуно града се не очекују - најавио је он.

Најмања вероварноћа за појаву непогода сутра ће бити на северозападу Србије.

Од поноћи очекујте прву грмљавину

Како се види на радарским снимцима сајта "времерадар", прва грмљавина стиже око поноћи. У северозападним деловима Србије биће и кише. Већ наредног сада грмљавина се, према снимцима, појачава, на удару ће бити Нови Сад, Рума, Инђија, Ваљево, као и неки делови Београда.

Невреме ће потом наставити да се креће ка истоку и око два сата после поноћи захватиће територију Зрењанина, Кикинде, Београда, Младеновца, Аранђеловца...

У овом периоду на западу Србије уследиће престанак падавина, док ће на југу локално бити кише.

Како се невреме буде кретало ка истоку Србије тако ће њего интензитет и да слаби.

Упаљен метео аларм

У већем делу Србије данас је упаљен наранџасти метео аларм због кише и грмљавине, изузев Бачке, Баната, , и источне Србије где је на снази жуто упозорење. Наранџасти метео аларм значи да је време опасно: Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

Време наредних дана

Понедељак: Променљиво облачно и нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином. Грмљавински развоји ће бити чешћи на северозападу, западу и југу Србије. Ветар слаб и умерен, на југу Баната повремено јак, југоисточни. Најнижа температура од 13 до 18, а највиша дневна од 22 до 28 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и са количином падавина ≥ од 20 л/м² за 3 х, вероватноћа 80%.

Уторак: Променљиво облачно, нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната и олујни, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 14 до 18, а највиша дневна од 23 до 28 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и са количином падавина ≥ од 20 л/м² за 3 х, вероватноћа 90%. Удари ветра > 17 м/с, вероватноћа 80%

Среда: Променљиво облачно, на северу Србије углавном суво са сунчаним интервалима, а у осталим крајевима местимично с кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни. Најнижа температура од 12 до 17, а највиша дневна од 24 до 27 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина, са количином падавина ≥ од 20 л/м² за 3 х, вероватноћа 70%.

БОНУС ВИДЕО: