Манастир светог Нектарија Егинског на острву Егина у Грчкој је посебно свето место на којем се мношто људи моли, пре свега, за здравље. Управо ка овој светињи пешака се упутио и певач Никола Роквић, са циљем да прикупи новац за дечију онкологију.

Свети Нектарије Егински потиче из сиромашне породице, а рођен је 1. октобра 1846. у Тракији. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замонашио се и узео име Лазар.

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника.

Фото: Википедија

 

 

Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински. Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Према веровању, прво чудо се десило оног дана када се Свети Нектарије упокојио: неко је случајно ставио његов џемпер на кревет болесника покрај њега, парализованог у доњем делу тела, и болесник се у том моменту излечио.

И наша чувена списатељица Исидора Бијелица, која је пре неколико година изгубила битку са канцером јајника, упркос лавовској борби, праву утеху је пронашла у овом манастиру.

 

Фото: М. Анђела

 

 

- Западна и источна медицина се слажу у томе да право оздрављење долази тек када излечите и душу и тело. Мене је мој православни пут одвео на острво Егина, где сам са супругом и кћерком провела десет дана. За мене је то било најважније путовање у мом животу. Ја сам тамо пронашла смирење и срећу... Манастир на Егину је као Острог у Црној Гори, место чудесних исцељења и највеће благодати Божје. Сањам да се вратим на Егину и том манастиру донирам икону Светог Нектарија - испричала је Исидора Бијелица својевремено и додала:

- За то место сазнала сам захваљујући оцу Ненада Андрића, који годинама тамо води наше болесне људе. Када смо са трајекта, којим смо дошли из Атине, сишла на острво, села сам на једну клупу да се мало одморим. Тамо сам пронашла једну наруквицу, крстић и мали јастучић. Питала сам се шта је то, а онда су ми открили да су ти предмети заправо заштитници њиховог свеца. За мене је то била невероватна добродошлица. Свети Нектарије је чудотворац који је многе излечио од опаке болести, а имала сам прилику да будем у његовој соби и додирнем све његове ствари, што ми је много значило. Упознала сам и монаха кога је он лично излечио - говорила је списатељица.

Свети Нектарије Егински је и слава Института за онкологију Клиничког центра Србије, јер се верује да може у процесу излечења канцера.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: