Manastir svetog Nektarija Eginskog na ostrvu Egina u Grčkoj je posebno sveto mesto na kojem se mnošto ljudi moli, pre svega, za zdravlje. Upravo ka ovoj svetinji pešaka se uputio i pevač Nikola Rokvić, sa ciljem da prikupi novac za dečiju onkologiju.

Sveti Nektarije Eginski potiče iz siromašne porodice, a rođen je 1. oktobra 1846. u Trakiji. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad, a 1866. godine prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj. Posle deset godina službe, zamonašio se i uzeo ime Lazar.

Godine 1877. primio je monaški postrig pod imenom Nektarije, i jerođakonski čin. Nekoliko godina je živeo u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Atini. Već iduće godine, 1886, rukopoložen je u čin sveštenika.

Foto: Vikipedija

 

 

Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. 1889. godine, izabran je za mitropolita Pentapolskog.

Nektarije je 1892. godine primio službu propovednika u Grčkoj, a u periodu 1894-1908. vodio je teološku školu u Atini. Nakon odlaska u penziju, živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj se i naziva Eginski. Preminuo je u Atini, 8. novembra 1920. godine, od raka prostate. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije.

Prema verovanju, prvo čudo se desilo onog dana kada se Sveti Nektarije upokojio: neko je slučajno stavio njegov džemper na krevet bolesnika pokraj njega, paralizovanog u donjem delu tela, i bolesnik se u tom momentu izlečio.

I naša čuvena spisateljica Isidora Bijelica, koja je pre nekoliko godina izgubila bitku sa kancerom jajnika, uprkos lavovskoj borbi, pravu utehu je pronašla u ovom manastiru.

 

Foto: M. Anđela

 

 

- Zapadna i istočna medicina se slažu u tome da pravo ozdravljenje dolazi tek kada izlečite i dušu i telo. Mene je moj pravoslavni put odveo na ostrvo Egina, gde sam sa suprugom i kćerkom provela deset dana. Za mene je to bilo najvažnije putovanje u mom životu. Ja sam tamo pronašla smirenje i sreću... Manastir na Eginu je kao Ostrog u Crnoj Gori, mesto čudesnih isceljenja i najveće blagodati Božje. Sanjam da se vratim na Eginu i tom manastiru doniram ikonu Svetog Nektarija - ispričala je Isidora Bijelica svojevremeno i dodala:

- Za to mesto saznala sam zahvaljujući ocu Nenada Andrića, koji godinama tamo vodi naše bolesne ljude. Kada smo sa trajekta, kojim smo došli iz Atine, sišla na ostrvo, sela sam na jednu klupu da se malo odmorim. Tamo sam pronašla jednu narukvicu, krstić i mali jastučić. Pitala sam se šta je to, a onda su mi otkrili da su ti predmeti zapravo zaštitnici njihovog sveca. Za mene je to bila neverovatna dobrodošlica. Sveti Nektarije je čudotvorac koji je mnoge izlečio od opake bolesti, a imala sam priliku da budem u njegovoj sobi i dodirnem sve njegove stvari, što mi je mnogo značilo. Upoznala sam i monaha koga je on lično izlečio - govorila je spisateljica.

Sveti Nektarije Eginski je i slava Instituta za onkologiju Kliničkog centra Srbije, jer se veruje da može u procesu izlečenja kancera.

(Stil)

BONUS VIDEO: