Овај једноставан, али ефективан трик је понављање наруџбине муштерије.
У једном истраживању спроведеном на Универзитету у Нијмегену, половини особља у ресторану је речено да прима наруџбине као и обично, док је другој половини речено да вербално понавља наруџбине муштерија.
На пример, ако муштерија наручи један хамбургер, конобар треба да каже: "Један хамбургер."
Ова техника, названа "пресликавање", базирана је на психолошкој чињеници да људи воле људе који се понашају као они.
Пресликавање ствара осећај сличности и симпатичности код гостију, што резултира већим напојницама, пише Lad Bible.
Прочитајте још
Гости се осећају схваћено и цењено када конобар понавља њихове речи, што их подстиче да оставе већу напојницу.
Овај трик може бити користан не само за конобаре који желе да повећају своју зараду, већ и за госте који могу препознати ову тактику и свесно одлучити о висини напојнице.