Хосеин Амир Абдолахијан рођен је 1964. године у Дамгану. На Универзитету у Техерану дипломирао је дипломатске односе, где је касније стекао и мастер и докторску диплому из исте области.

У иранској администрацији обављао је бројне функције. Пре именовања за шефа дипломатије, био је специјални асистент председника иранског парламента за међународна питања и генерални директор Исламске саветодавне скупштине за међународна питања.

Био је и на важним функцијама у организацијама за подршку Палестини, а подржавао је и Покрет отпора који је повезан са Хезболахом.

Од 2007. до 2010. био је амбасадор Ирана у Бахреину за време мандата Махмуда Ахмадинеџада.

За заменика шефа дипломатије за арапска и афричка питања именован је 2011. године, а на тој функцији се задржао до 2016.

Био је у блиским односима са Касемом Солејманијем, једним од најутицајнијих иранских генерала који је почетком 2020. године убијен у нападу америчких дронова на Багдад.

Фото: Танјуг/АП

 

За министра спољних послова изабран је 2021. године. Одржао је пет рунди дијалога са Саудијском Арабијом с којом је Иран прекинуо дипломатске везе 2016. године.

Након дугих разговора обе стране су навеле да су отворене за више дијалога.

Посета Београду

У посети Београду био је у децембру 2022. године и тада се састао са председником Србије Александром Вучићем, али и са тадашњом премијерком Аном Брнабић и тадашњим министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Том приликом је истакао како Србија и Иран имају добру билатералну, политичку, али и сарадњу на пољу парламентарних односа и нагласио да Иран подржава поштовање територијалног интегритета свих земаља, због чега инсистира на очувању тог интегритета и националних интереса Србије.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Посету Београду обављао је током протеста у Ирану. У интервјуу који је тада дао за РТС навео је да иранска влада разматра захтеве са тих протеста, али да су се страни фактори умешали у покушају да мирољубиве захтеве претворе у немире и терористичке акције.

Хосеин Амир Абдолахијан је био ожењен и имао је сина и ћерку.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: