Како се наводи то није први напад на Основну Школу "21. новембар" у Гојбуљи, јер је иста група албанских младића, која је синоћ каменовала школу, чинила је то у протеклом периоду 2 до 3 пута годишње, при чему су обијали врата, ломили стакла и исписивали погрдне графите на школи.

Истиче се да иако су полиција, КФОР и Еулекс увек били уредно обавештавани о нападима на школу, а снимци на камерама забележили виновнике инцидента, изгредници до данас нису сакционисани.

"Јасно је да екстремисти доследно и организовано нападају установе које симболишу институционално присуство Републике Србије на Косову и Метохији, а ово је посебно осетљиво питање, јер се ради о објекту који похађају деца. Наглашавамо да каменовање Основне Школе у Гојбуљи сасвим сигурно није безопасан изгред, већ планирана акција, која има за циљ угрожавање безбедности и застрашивање српског становништва", наводи се у саопштењу.

Наглашава се и да овај инцидент показује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који заговара мржњу према свему што је српско, што Приштина на челу са Аљбином Куртијем не само подржава него и подстиче, због чега Канцеларија апелује на међународне мисије да појачају активности и предузму видљиве и одлучне кораке, како би се осигурала безбедност Срба и српских институција и спречило насиље.

БОНУС ВИДЕО