- Моја мајка Умеја Абу Таха Зукорлић, рођена је 18.1.1970 године од оца Адила Абу Таха из места Деир Абу Масха’ал код Рамале у Палестини и мајке Изолде Блаутх из Ново Хамбурго, Рио Гранде До Сул у Бразилу. Отац Адил са братом је као палестинска избеглица доселио у Бразил шездесетих година прошлог века, где је радио као имам и где је упознао супругу Изолде, немачког порекла из Хамбурга са којом је ступио у брак и добио четири ћерке, Џемилу, Насру, Фатму и Умеју, након чега су се развели, када се са ћеркама преселио у Аман у Јордану - написао је Усаме Зукорлић.

Он је потом навео да је његову мајку Умеју одгојила нана Џемила, као и да је у Аману завршила основну, средњу школу и две године шерјатског исламског факултета.

Упознавање са Зукорлићем

 

- Сестра Насра је студирала у Либану где је упознала мужа Енвера Ујкановића из села Орље за ког се удала. Године 1991. због претње ескалације сукоба између Ирака и Израела преко територије Јордана, Умеја је са сестром Фетмом избегла у село Орље код Тутина, где се и упознала са рахметли бабом. Три сестре су се удале у село Орље, док је најстарија сестра Џемила удата у Рамали у Палестини. С обзиром да су бабо и мајка били иста година исламског факултета, она је наставила са бабом студије на Универзитету Емир Абдулкадир у Константини у Алжиру, које је дипломирала и где је мене родила - написао је он и додао:

- Као породица смо 1993. дошли у Санџак у време рата на Балкану, као и НАТО бомбардовања Новог Пазара. Родила је након мене Сеџду, Неџму и Меџду. Била је домаћица и живела живот далеко од очију јавности. Захваљујући Бошњачком ДНК пројекту чији сам координатор био, успио сам да пронађем нану Изолду 2021. године на лето и да их спојим након 50 година растанка. Исте године је преселио бабо. Преселила је након дуге болести у Истанбулу. Иза себе оставила четворо деце, седморо унучади, свекра и свекрву.

Подсетимо, министар Усаме Зукорлић јуче је објавио да је његова мајка Умеја преминула.

- Две и по године од бабове смрти, пресели и мајка на бољи свет - написао је Усаме Зукорлић јуче на свом Инстаграм налогу.

БОНУС ВИДЕО: