Не можемо а да не честитамо младенцима Марџори Фитерман и Берни Литман, из Филаделфије на венчању које је одржано у недељу 19. маја. Питате се зашто? Па осим што је венчање одржано у дому за старије, где су се "голупчићи" први пут упознали, једна од специфичности овог чина је и у томе што млада има 102 године, а младожења - округло 100.

Уз то, младенци су почели да се забављају пре само девет година.

Рабин Адам Волберг који их је венчао, како преноси NY Post, не крије да је овај пар мало другачији од већине других које је венчао у прошлости.

- Већина парова које венчавам ових дана углавном су се упознали на некој врсти апликације за састанке истиче Волберг и додаје: - Али ја више волим стари начине. Живите у истој згради, налетите једно на друго и заљубите се.

А на сличан начин се управо овај наш пар и упознао. Фитерманова и Литман су почели да се забављају прије више од девет година, како је отркива Бернијева унука Сара. Упознали су се у њиховој установи за помоц́. Обоје су раније били у браку.

Фoто: Фејсбук принтскрин/Sarah Sicherman

 

Рабин овог пута није мора да даје пару савете које обично нуди на венчањима.

- Свако од вас већ је стекао животну мудрост и искуство, а ваши су ставови прилично добро формулисали осец́ања и мишљења у овом тренутку - истакао је рабин током церемоније и додао: - То не значи да нећете да наставите да учите и да се развијате као људи. Али мислим да је сигурно рећи да је свако од вас, оно што знате и разумете једно о другом, управо оно што будућност носи за вас и вашег партнера. И оно што сте утврдили да волите једно код другог — па, те ствари се неће променити.

Млада није замишљали да ће поново да нађе љубав након што је њен супруг Морис преминуо 1999.

- Сви смо били одушевљени што је нашао некога са ким ће делити своје активности и проводити време - пренела је унука младожење:

- Њихова веза се развија годинама. Обоје су толико срећни што су се нашли и што су подршка једно другом, посебно у време пандемије.

Фoто: Фејсбук принтскрин/Sarah Sicherman

 

С обзиром на њихове поодмакле године, већина Литманове породице није мислила да ће се поново оженити, након што је већ био у браку 65 година са својом покојном женом Бернис. Заједно су имали двоје деце, четворо унучади и деветоро праунучади.

- То је свакако било изненађење - открива унука.

Младенци су имали први састанак пре девет година, на дан када је рођена једна од Литманових праунука. Упознали су се нешто раније - на маскембалу.

У почетку ни сами нису мислили да ће се венчати, али су на крају стигли до тачке у којој су "не само блиски пријатељи — већ муж и жена", осећајући, како је рекао њихов рабин, да је то "прави корак".

Занимљиво је да су им се у животу путеви већ укрстили, пре много деценија, када су били на колеџу. Обоје су истовремено студирали на Универзитету у Пенсилванији, али на различитим катедрама и зато се тада нису познавали.

Фoто: Фејсбук принтскрин/Sarah Sicherman

 

Породица и пријатељи оставили су им многе честитке на Фејсбуку.

- Ово је прелепо! Мазел Тов! - написала је једна особа, а друга додала: - Нека цветају једно уз друго и смеју се заједно сваког тренутка.

- Дивно је што су њихове породице очигледно одушевљене због тога - наставили су да се нижу коментари: - Ово је невероватно. Волите се!

Верује се да су Марџори и Берни најстарији младенци на свету икада, што је достигнуће које би могло да буде и званично признато.

- Наша пријава је на чекању, али верујемо да је у питању Гинисов светски рекорд за "најстарији пар који се венчао" - рекла је унука.

Тренутни рекорд држе Дорин и Џорџ Кирби из Енглеске, који су заједно имали 194 године, 279 дана када су се венчали 13. јуна 2015, према сајту Гинисове књиге рекорда.

БОНУС ВИДЕО:

(Она)