Џон Вилкс Бут био је добро познати глумац и шпијун Конфедерације из Мериленда. Иако никада није ступио у Војску Конфедерације имао је контакте са тајном службом Конфедерације. Године 1864. Бут је смислио отмицу Линколна и планирао је да тражи замену за ослобађање заробљеника.

Након што је 11. априла 1865. слушао Линколнов говор о плановима да се робовима да право гласа, одлучио је да убије председника.

Када је сазнао да председник, његова супруга Мери и командант војске Јулисиз С. Грант намеравају да посете Фордово позориште, Бут и сарадници су смислили план да убију потпредседника Ендруа Џонсона, државног секретара Вилијама Х. Сјуарда и генерала Гранта.

Дана 14. априла, на Велики петак, без главног телохранитеља, Варда Хила Ламона, Линколн је кренуо у позориште на представу "Our American Cousin". У задњи трен Грант и супруга су одлучили да отпутују у Филаделфију уместо на представу.

Фото: Јавно власништво/Википедија

 

Линколнов телохранитељ, Џон Паркер, напустио је позориште током паузе и са Линколновим кочијашем отишао у оближњу кафану Стар на пиће. Нечувани председник седео је у ложи на балкону.

Бут је искористио тренутак, пришуњао му се с леђа и око 22:15, нанишанио Линколнову главу отпозади и из непосредне близине испалио један метак, смртно га ранивши. Официр Хенри Ратбоун је истог трена напао Бута, који је побегао успут ранивши официра.

Фото: Профимедиа, Јавно власништво/Википедија

 

Војни хирург Чарлс Лил који је седео у близини у позоришту прискочио је у помоћ Линколну. Рањени Линколн је једва дисао и био је готово без пулса. Лекар је установио да је рањен у главу, а не како се првобитно претпостављало убоден у раме.

Линколн је пренесен на другу страну улице у кућу Петерсен.

Шеснаести председник САД преминуо је у 07:22 15. априла 1865, после деветочасовне коме. Његово тело покривено заставом по кишном времену пренели су у Белу кућу, гологлави официри, док су све цркве у граду звониле.

Иначе, Бут бекство је умало осујетио мајор Хенри Ретбон. Кад се овај бацио на њега, Бут га је убо.

Прва дама, Мери Тод Линколн и Ретбонова вереница које су се такође налазиле у ложи су остале неповређене. Приликом бекства Бут је скочио на позорницу и том приликом је подигао нож и наводно узвикнуо „Овако увек са тиранима!“ (лат. Sic semper tyrannis!), која се приписује Бруту.

Једино је Бут успео у својој намери те вечери. Пауел је извршио атентат на Сјуарда, али је он, иако тешко рањен, успео да преживи. Атзерод није имао храбрости за атентат на Џонсона, и уместо тога је читаво вече провео у опијању.

Бут је успео да побегне и стигне до северне Вирџиније, где се сакрио на локалној фарми дувана. Ту га је потера и пронашла 12 дана касније.

Његов саучесник, Дејвид Херолд се предао, док је Бут одбио позив да се преда. Војници су због тога запалили амбар у којем се крио.

Наредник Бостон Корбет је Бута смртно ранио, хицем у врат. Војници су га пренели из запаљеног амбара на веранду куће. Тада је наводно изговорио речи: „Реците мојој мајци да сам умро за отаџбину.“ након чега је убрзо и преминуо.

Бут је остао упамћен као симпатизер Конфедерације и жесток противник укидања ропства и председника Линколна

БОНУС ВИДЕО: