Парадајз је идеална летња намирница, посебно када наступе велике врућине, и у томе су сагласни и лекари. Сиров парадајз је извор ликопена антиоксиданаса, али и витамина Ц, калијума и фолата.

Српски травар, Небојша Стаменовић у свом видео обраћању на Инстаграм профилу објаснио је како је најбоље и најздравије конзумирати ову намирницу.

– Парадајз једем из своје баште, а парадајз салату зачиним такође зачинима из своје баште. Со неутралише калијум у парадајзу, па ја парадајз никада не солим – рекао је Небојша.

Једите парадајз – ојачајте кости

Популарно црвено поврће садржи калцијум и калијум који помажу у јачању коштаног система. Остеокалцин, коштани протеин, синтетише витамин К, којег има пуно у парадајзу. Остеокалцин веже молекуле калцијума, ојачавајући тако коштано ткиво.

Друга важна компонента која служи ја јачање костију је ликопен. То је црвени пигмент који је присутан не само у парадајзу, већ и у другом црвеном поврћу. Он благотворно делује на коштани систем и помаже у борби против остеопорозе – ноћне море сваке жене. Управо зато се женама старијим од 40 година саветује да у своју исхрану укључе више парадајза.

Снижава крвни притисак

И још једном о деловању ликопена на наш организам. Питате се шта још корисно може тај ликопен да учини за наше здравље. Видели смо да може пуно тога, али треба напоменути још једну важну корист – снижавање крвног притиска.

Недостатак калијума у нашој исхрани узрокује висок крвни притисак. Такође, на то могу утицати и вишак натријума, јер калијум избацује натријум из тела. Парадајз пружа довољно калијума и снижава крвни притисак, преноси Србија Данас.

Парадајз – идеалан помоћник за дијабетичаре

Још једна од битних здравствених користи парадајза јесте то да он помаже у регулисању нивоа шећера у крви. Одличан је извор хрома и влакана који одржавају нормалан ниво шећера у крви.

Наравно, то не значи да можете без проблема да једете слаткише ако је парадајз присутан у вашој свакодневној исхрани. Запамтите, важан је баланс.

 

 

БОНУС ВИДЕО