Један од важних појмова у астрологији јесу супротни знаци. Добро је знати њихове особине, привлачности, али и проблеме и несугласице како бисмо их лакше разумели и знали како да се поставимо у свом окружењу. Астрологија нам пружа увид у психологију људи и помаже да се боље опходимо једни према другима, као и да паметније бирамо партнере и пријатеље.

Фото: Профимедиа

 

 

Шта су супротни знаци?

Супротни знаци или поларитети су знаци који се налазе један преко пута другога на зодијачком кругу. Супротне знаке дели шест месеци. Особа рођена истог дана шест месеци касније ће бити ваша потпуна астролошка супротност. Међутим, и све остале особе рођене мало раније или мало касније (у оквиру истог знака који је супротан вашем) ће се сматрати вашим супротностима.

Колико има супротних знакова?

Супротних знакова има шест, тј, шест парова: Ован и Вага, Бик и Шкорпија, Близанци и Стрелац, Рак и Јарац, Лав и Водолија, и Девица и Рибе. Ови знаци се према елементима везују на следећи начин: ватра и ваздух, и земља и вода. Наведени елементи су комплементарни и увек иду једни уз друге. Познати су као мужевни- Јанг (ватра и ваздух) и женствени Јин (земља и вода).

Ован и Вага

Ован је први ватрени знак, познат по урођеном нагону за акцију. Овнови су изузетни лидери, иницијатори, шефови, а уједно и спортисти због своје непресушне животне енергије. Ваге, су с друге стране нежније и смиреније али подједнако амбициозне и предане. Ваге су сјајне у балансирању међуљудских односа и залагања за права људи око себе.

Оно што би Ваге могле да науче од Овнова јесте да буду мање пасивне, те да се брже и спремније бацају на акцију, започињу нове пројекте и бирају романтичне партнере. Овнови би од Вага могли да науче како да буду смиренији, сталоженији и како да размишљају трезвеније, логичније и рационалније.

Супротни пар Ован-Вага је идеалан за пословну динамику, где је Ован шеф или предводник неког пројекта, а Вага његов сарадник. Романтична или пријатељска динамика између ова два знака може да буде изазовна због Овнове жустре и Вагине преосетљиве природе. Међутим, уколико успеју да се нађу на средини и науче како да комуницирају на прави начин, успех им је загарантован.

Бик и Шкорпија

Бикове карактерише лојалност, присебност и аутентичност. Бик је први земљани знак и као такав важи за знак који је одан својим принципима, знак који зна шта жели и зна да ужива у малим и једноставним радостима у животу. Ови знаци су у принципу опуштени и прилично традиционални. Њихове супротности, Шкорпије су много доминантније личности. Рођене под вођством планете Марс, односно планете страсти и борбе, Шкорпије су природно ратоборне и доследне особе. Шкорпије знају како да дођу до зацртаног циља.

Бикове и Шкорпије спаја урођена тврдоглавост и црно-бели начин размишљања. Овај пар има тачно одређене ставове, размишљања и погледе од којих ретко одступају. То може бити проблематично јер су оба знака невероватно јаке личности са челичним поносом. Уколико имају различите погледе на свет биће им тешко да пронађу заједнички језик.

Ипак, уколико имају подударна интересовања и жеље, овај пар може бити врло хармоничан, било у пријатељском, романичном или пословном погледу. Комуникација је увек кључна.

Близанци и Стрелац

Разигране близанце описује раздрагана енергија, мноштво друштвених контаката, комуникација и интелект, захваљујући вођству планете Меркур. Близанци су први ваздушни знак, познат као ,,ученик". Близанци су променљиви и отворени према мноштву различитих идеја и принципа, баш као и Стрелчеви, односно ,,учитељи" који цене слободу, филозофију, авантуру и много пријатеља и познаника.

Ова два знака проналазе хармонију у заједничким интересовањима. Уколико се нешто допадне Близанцу, велика је шанса да ће се свидети и Стрелцу. Обоје су прилично екстравертни али такође воле и да проводе време сами са собом. Воле да читају, истражују, путују и генерално откривају нова сазнања о свету.

Можда једино конфликтно подручје ова два знака би била њихова неодлучност и жеља за слободом. Уколико говоримо о љубавном пару ту би се као проблем могао навести страх од везивања, те неодлучност по питању дефинисања односа и доношење одлуке да буду у вези или браку само са једном особом. Овај проблем је, до душе, углавном присутнији током младости и блива превазиђен у зрелом добу.

Рак и Јарац

Нежни Рак је у астологији познат као ,,мајка зодијака". Ту титулу је добио због своје пожртвованости и оданости. Ракови су по природи емпате и као такви знају како да се саосећају на прави начин и пруже емотивну подршку људима око себе. Вођени Месецом (Месец је у астрологији планета), Ракови су изузетно осећајни, и поред својих емоција осећају и емоције човечанства, без обзира да ли су у питању људи које познају или обични странци. Јарчеви су, с друге стране, рационалнији и више посвећени материјалним стварима, уместо духовним. Ипак такође су врло емотивни, иако то ретко показују. Јарчеве интересује статус, новац и стабилност.

Поменуто је да је Рак ,,мајка зодијака", а сада вреди навести да је Јарац познат као ,,отац зодијака", те као такви чине одличне родитеље. Рак поседује изнимну нежност и мекоћу, док Јарац има чврст и традиционалан став. Деца која одрастају уз родитељски пар Рак-Јарац често израстају у комплетне индивидуе са јасним циљевима у животу.

Ракови и Јарчеви такође могу бити добри пријатељи и пословни сарадници јер имају подударне квалитете и знају како да организују своје време на најбољи могући начин. Мали проблеми настају када Јарац почне да осећа нетрпељивост према осетљивости Рака, али то се брзо превазиђе.

Лав и Водолија

Лав или краљ џунгле је права звезда. Воли да буде важан и примећен, да сија и увек буде у центру пажње. Понекад имају осећај да се уместо Земље они сами окрећу око Сунца. Сунце (као и Месец, је планета у астрологији) је њихова планета водиља и даје им веселу природу и жељу да забављају своје окружење. Лавови су због тога познати певачи, глумци, плесачи и уметници.

Водолије, њихови супротни знаци, се од њих разликују по својој интровертности и несебичности. Иако је Лав окренут ка публици, често то ради како би привукао пажњу на себе, док су Водолије рођени алтруисти који желе да помогну људима око себе.

Лав би дружењем са Водолијом могао да научи како да буде мање себичан и како да не запоставља драге људе. Тачно је да Лав нема подлости у свом бићу, али због огромног фокуса ка себи има тенденцију да заборави да није сам на свету. Водолија би са друге стране могла да научи како да стави себе у први план и да схвати да брига о самом себи није еквивалентна себичности.

Овај пар је врло тврдоглав, попут Бикова и Шкорпија, који су такође фиксни знаци, те је спој ова два знака велика лутрија. Могу бити пар из снова или заклети непријатељи. Све зависи од начина на који комуницирају, жеља, циљева, интересовања, али и осталих знакова и планета који доминирају њиховим наталним картама.

Девица и Рибе

Девице су променљиви земљани знаци. Девице воле структуру, ред, рад и дисциплину. Вођени планетом Меркур, попут Близанаца, Девице су брилијантни комуникатори, и у писаној и у усменој форми. Овај знак је врло традиционалан и тешко одступа од својих принципа. Рибе су по том питању суште супротности. Оне су рођени сањари и романтици. Лако се прилагођавају новим идејама и окружењима. Воле уметности и музику.

Девице и Рибе могу бити добри пословни партнери, посебно ако је у питању забавна индустрија. Ту Риба може бити уметник и давати феноменалне идеје и имати потпуну креативну слободу, док би се Девица бавила теничким или економским пољима важним за доношење прихода.

Када је у питању романтичан однос, Девице и Рибе нису најидеалнији пар због Рибине преосетљивости и Девицине строгоће. Међутим, уколико успеју да превазиђу своје разлике и пронађу компромис могу да буду јако успешни и имају дуговечан брак или везу. Њихове разлике лако могу да постану извор њихове снаге.

Стил / нај жена