- С обзиром да обележавамо победу над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату, важно је да признамо све земље које су биле укључене - рекао је Трудо новинарима у Торонту, пренео је Канедиан прес.

Он је истакао да то не искључује екстремно неслагање са угрожавањем људи широм света, па чак и поретка заснованог на правилима у који је укључен актуелни руски режим.

Трудо је рекао да Москва мора да сноси одговорност за кршење основних правила о поштовању суверених граница и да је његова порука свим руским званичницима била доследна.

- Ако суседи са већом војском могу поново да исцртају линије на мапи, тада би се окончао период стабилности који познајемо од краја Другог светског рата, а просперитет и могућности доступне не само људима у западним демократијама, већ широм света били би у опасности - рекао је он на конференцији за новинаре.

Мисија ослобођења, комитет француске владе који организује обележавање 80. годишњице Дана Д, саопштио је европским медијима прошле недеље да су позвали званичнике из Русије.

Они нису позвали председника Русије Владимира Путина, за којим је расписана међународна потерница због ратних злочина у вези са присилним премештањем деце из Украјине, наводи Канедиан прес.

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да ће церемонији присуствовати председник Украјине Володимир Зеленски, председник САД Џозеф Бајден, као и канадски премијер Џастин Трудо.

Више од 150.000 савезничких војника покренуло је ваздушно, морско и копнено искрцавање у Нормандији 6. јуна 1944. године, операцију која је на крају довела до ослобођења западне Европе од нацистичке Немачке.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Совјетски Савез је изгубио више од 25 милиона људи у Великом отаџбинскм рату, а Москва је под Путином је почела да обележава победу у рату масовном војном парадом на Црвеном тргу.

Руски званичници су у прошлости присуствовали церемонији обележавања Дана Д.

Током обележавања 70. годишњице 2014, Путин је заједно са тадашњим лидерима Француске, Немачке и Украјине успоставио такозвани Нормандијски формат - контакт групу за решавање сукоба између Украјине и Русије, у том тренутку фокусирану на Донбас и Крим.

БОНУС ВИДЕО: