СРБИЈА ће током предстојећих дана бити изложена високим и веома високим вредностима УВ индекса, према најновијем извештају Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), а прогноза за суботу и недељу указују на значајно повећање УВ индекса у многим градовима широм земље, посебно на југу земље.

УВ индекс данас ће бити умерен, односно жут, а наранџаст само само на Црном врху.

Већ сутра, у суботу, ситуација ће бити драстично промењена, и УВ индекс биће висок свуда осим у Пећи и на Копаонику где ће бити четири, док ће у остатку Србије бити 6 и 7.

Још веће зрачење биће у недељу, 2. јуна, па ће се овај индекс у четири града потпуно црвенети. Наиме, врло висок степен зрачења у недељу ће бити у Лесковцу, Призрену, Приштини и Врању где ће бити 8, а у остатку земље углавном 7, и у неколицини градова 6.

С обзиром на високе температуре, и високо зрачење требало би се чувати и топлотног удара.

А имајући у виду да висок УВ индекс може довести до озбиљних здравствених проблема као што су опекотине од сунца, прерано старење коже, а дугорочно и повећан ризик од рака коже, особе са осетљивом кожом, деца и старији су посебно угрожени.

УВ индекса има више од 11. До 2 је низак и зелен, од 3 до 5 је умерен и жут, од 6 до 7 је висок и наранџаст. Од 8 до 10 је врло висок и црвен, а од 11 и више екстремно висок и то је љубичаста зона.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО