Министарство унутрашњих послова проследило је упозорење градским и општинским штабавима за ванредне ситуације за предузимање свих превентивних и оперативних мера у циљу спремности за евентуално суочавање са ризиком и последицама, на основу најаве Републичког хидрометеоролошког завода за појавуинтензивних пљускова и веће количине падавина за данас и сутра, а које могу проузроковати потенцијалне бујичне поплаве.

Наиме, РХМЗ је најавио наранџасто упозорење на грмљавинске непогоде са пљусковима данас послеподне и увече, за подручје Расинског, Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког и Пчињског управног округа као и црвени метеоаларм у понедељак, 3. јуна, за Поморавски, Подунавски, Браничевски, Борски и Зајечарски управни округ, док се у свим осталим управним окрузима предвиђа наранџасти метеоаларм.

Како се прогнозира, у понедељак ће доћи до појаве интензивних пљускова и веће количине падавина за кратко време (≥ 20 л/м² у периоду до 3х), крупног града (пречника > 5 цм) и олујног ветра у области најјачих облачних развоја.

С обзиром на најављену прогнозу времена, може се очекивати изазивање бујичних поплава и потешкоћа у урбаним срединама, саобраћају и транспорту, одлагање већ планираних пољопривредних активности, као и ризик од удара грома, појаве ватре ипроблема у телекомуникацијама. Напомињемо да овакве временске појаве могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи иживотиња.

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да буду опрезни и да прате најаве и инструкције Републичког хидрометеоролошког завода и осталих надлежних органа.

БОНУС ВИДЕО