На видео снимку са аеродрома Мумбај (БОМ) забележеном у суботу 8. јуна јасно се види како два авиона полећи и слећу са писте - и то у исто време.

Аирбус А320нео (ВТ-ИСВ) авио-компаније ИндиГо (6Е) добио је дозволу за слетање на писту 27 мумбајског аеродрома. Још један Аирбус А320нео (ВТ-РТС), конкурентског превозника Аир Индиа (АИ), такође је добио одобрење да полети са аеродрома - такође са узлетно-слетне стазе 27, наводи се на блогу сервиса за праћење летова ФлигхтРадар24.

На за посматраче прилично језивом видео снимку који сведочи о овој опасној ситуацији види се како су авиони били удаљени свега неколико стотина метара један од другог. То потврђују и АДС-Б подаци ФлигхтРадар24 који указују да су две летелице у једном тренутку биле удаљене свега 509 метара - премало за два путничка авиона.

 

 

Авион Аир Индиа већ се залетао на писти када му је "са леђа пришао" ИндиГо авион и успео је да се вине у небо свега неколико секунди пре него што је летелица иза њега дотакла земљу

Ваздухоплов Аир Индиа започео је полетање у 00:45:05 УТЦ када је ИндиГо А320нео био удаљен отприлике 5700 стопа, односно 1737 метара. У 00:45:27 ИндиГо је стигао до писте док су пилоти Аир Индиа убрзали авион до 90 чворова, пренео је ФлигхтРадар24.

Индијске ваздухопловне власти отвориле су истрагу којом треба да се утврди како су се два авиона нашла толико, опасно близу.

ИндиГо авион испоручен је авио-компанији у јулу 2021. године док је летелица Аир Индиа нешто млађа и достављена је националној авио-компанији ове земље у марту ове године, показују подаци Планесппотерс.

БОНУС ВИДЕО