Na video snimku sa aerodroma Mumbaj (BOM) zabeleženom u subotu 8. juna jasno se vidi kako dva aviona poleći i sleću sa piste - i to u isto vreme.

Airbus A320neo (VT-ISV) avio-kompanije IndiGo (6E) dobio je dozvolu za sletanje na pistu 27 mumbajskog aerodroma. Još jedan Airbus A320neo (VT-RTS), konkurentskog prevoznika Air India (AI), takođe je dobio odobrenje da poleti sa aerodroma - takođe sa uzletno-sletne staze 27, navodi se na blogu servisa za praćenje letova FlightRadar24.

Na za posmatrače prilično jezivom video snimku koji svedoči o ovoj opasnoj situaciji vidi se kako su avioni bili udaljeni svega nekoliko stotina metara jedan od drugog. To potvrđuju i ADS-B podaci FlightRadar24 koji ukazuju da su dve letelice u jednom trenutku bile udaljene svega 509 metara - premalo za dva putnička aviona.

 

 

Avion Air India već se zaletao na pisti kada mu je "sa leđa prišao" IndiGo avion i uspeo je da se vine u nebo svega nekoliko sekundi pre nego što je letelica iza njega dotakla zemlju

Vazduhoplov Air India započeo je poletanje u 00:45:05 UTC kada je IndiGo A320neo bio udaljen otprilike 5700 stopa, odnosno 1737 metara. U 00:45:27 IndiGo je stigao do piste dok su piloti Air India ubrzali avion do 90 čvorova, preneo je FlightRadar24.

Indijske vazduhoplovne vlasti otvorile su istragu kojom treba da se utvrdi kako su se dva aviona našla toliko, opasno blizu.

IndiGo avion isporučen je avio-kompaniji u julu 2021. godine dok je letelica Air India nešto mlađa i dostavljena je nacionalnoj avio-kompaniji ove zemlje u martu ove godine, pokazuju podaci Planesppoters.

BONUS VIDEO