Да ли припадате оној генерацији која је имала срећу да детињство проведе с флекама по одећи од ваљања по трави, у игрању жмурки, бадминтона и кликера и трчању за лоптом преко непрегледне ливаде?

Фото: Профимедиа

 

Онда се сигурно с носталгијом присећате свих играчака тог времена, које су тадашњим клинцима представљале највеће задовољство. Нажалост, њих су заменили компјутери и мобилни телефони, скоро потпуно су нестале и из употребе и продаје. А руку на срце, ретко које дете би данас желело да се тиме игра јер су њихове модерне игрице сада потпуно другачије.

Деца су раније била много здравија, гојазност код њих је била веома ретка појава. Падала су, устајала, безбрижно трчала, сате проводила напољу, пењала се по дрвећу и, оно што је најважније - од јутра до мрака била окружена веселим другарима... А данас је све другачије. Деца мало времена проводе напољу, превише гледају у мобилни телефон, а физичка активност им је углавном сведена на минимум. Ово је била забава коју нове генерације, нажалост, никада неће осетити...

Ко ће дуже да врти хулахоп

Да ли се сећате како су се девојчице радовале прескакању ластиша или вртењу хулахопа? А игрице коларићу-панићу? Те просте друштвене игре које су се играле насред улице чиниле су нам се као права магија.

Бацање фризбија

Ништа није могло да замени трчање на свежем ваздуху и истраживање нових пространстава. Нисмо имали прави фризби? И пластични тањир је могао да га имитира, јер је тада дружење било најважније! Није важно што је кривудаво летео, стизали смо да га ухватимо.

Незаобилазна игра кликерима

Граја коју је правила улица пуна деце била је прави мелем за уши, као и поскакивање углавном дечака када би победили другаре у игри кликерима.

Слагање пластичних коцкица

Ко бар једном није стао на сломљену "лего" коцку, тај не зна шта је детињство! Без обзира на то што коцке нису биле из истог комплета, ценили смо оно што смо имали и нико се није такмичио у томе чије је скупље, маркиране и лепше.

Партизани и Немци

Не, у оно време нисмо јурили чудовишта и пуцали на терористе са слушалицама на глави, избечени у монитор рачунара као зомбији. Дечаци наше младости играли су се ратника - пушке су им биле штапови или обичне дрвене даске, а главна поента игре били су трчање и смех.

Били смо и камионџије

Приколице пластичних камиона вукле су каменчиће и песак, баш све што је могло да се натовари у њих.

Скупљање фигурица ратника

А када би наступили кишни дани, ту су биле армије ратника у виду пластичних фигурица, које су се чувале за баш оне дане које деца никад нису волела јер су им ограничавали слободу и игру под небеским сводом.

Нацртана школица

А сећате ли се школица исцртаних на средини тротоара, по којима су девојчице безбрижно скакутале? Када сте их последњи пут видели?

Стил