Доручак је најважнији оброк у току дана и зато је важно паметно бирати намирнице. Од тог избора зависи колико ћемо здрави бити, колико ћемо енергије имати и колики ће нам бити животни век.

Др Моника Тејо са Универзитета Харвард нам открива како изгледа њен први оброк. Захваљујући оваквој исхрани, она са здрављем никад није имала проблема.

Како изгледа идеалан доручак?

Докторка истиче да пецива, палачинке и мафини нису идеалан доручак јер садрже прерађене угљене хидрате и шећере. Уместо тога, објашњава да би за доручак требало да бирате оброке богате влакнима, протеинима и здравим масноћама како бисте се осећали задовољно и држали ниво шећера у крви стабилнима.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Istoricarka sa stilom

 

 

1. корак - воће

Воће је саставни део доручка докторке Тејо и обично припреми око три шољице воћа. Велики је фан смрзнутог воћа јер је мање скупо и доступно целе године.

"Воће је предивно. Богато је витаминима и антиоксидансима", каже Тејо.

2. корак - јогурт

Јогурт је одличан извор протеина и пробиотика. Бирајте обичан јогурт са смањеним уделом шећера и помешајте га с припремљеним воћем. Докторка избегава верзије јогурта без масноћа јер мало масноћа је заправо добро за нас.

3. корак - орашасти плодови

Узмите шаку омиљених орашастих плодова или семенки, или њихову мешавину. Др Тејо бира бадеме или индијске орахе.

"Орашасти плодови богати су здравим масноћама и влакнима, и дају нам енергију", каже она.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/moje zrno