За себе тврди да нема много професионалних награда и да никада није била екстра популарна, међутим увек је важила за омиљену певачицу у музичким круговима, посебно у београдским клубовима у којим се често тражило место више када наступа са својим бендом.

Фото: ата

 

- Пре пунолетства сам почела да певам и када сам завршила средњу музичку школу, планирала сам да упишем факултет али тада је стигао позив из Немачке. Отишла сам са оркестром Радио Приштине у Висбаден, на шестомесечну турнеју, где смо наступали у америчком официрском клубу. Нисам могла ни да сањам да ће се та турнеја продужити на деценију и по одсуствовања из земље. Желела сам да видим како је наступати на таквим местима, па сам и остала. У то време није могао свако да пева и наступа у америчким клубовима. Тамо сам упознала и Леа Мартина са којим сам до данас остала у пријатељским односима - започиње причу за “Блиц магазин” Нада Павловић.

Осамдесетих година прошлог века се вратила из иностранства због брака и деце.

- Када вам се деси љубав, онда се ствари мењају и ја сам приоритет дала породици. Удала сам се за свог колегу из оркестра, џез басисту Микија Јаковљевића, познатијег као Браду и родила Кристину док сам још била на турнеји по Скандинавији. Сина, Пер Александра, смо добили када сам се вратила у Београд. Када имате малу децу схватите да више не можете толико да путујете и наступате у иностраству. Певала сам по потреби и даље у страним земљама, али све је то било кратког даха и повремено. Једноставно, тада схватите да се морате стационирати негде и наставити свој живот с тим да вам породица увек буде приоритет. Тако сам добила прилику да наступам у тадашњем клубу Хотела Југославија.

Фото: ата

 

Њеној интерпретацији и вокалним квалитетима се дивила и Ела Фицџералд, а наступала је и са џез оркестром Ђука Елингтона и са Чиком Коријом. Понуду певачице немачке групе “Бони М” Лизе Мичел да им се прикључи у Лондону као нова чланица бенда, Нада је одбила. Још од почетка каријере ју је пратио епитет “бела девојка са црним гласом”.

- Тај епитет ме је стално пратио током моје каријере. Пре бих за себе рекла да имам млад глас, који је остао до данас. Када ме човек слуша а не гледа, помисли да нумеру изводи нека млада жена. Сећам се да је такав глас имала и Ела Фицџералд, коју сам на моју велику радост и задовољство имала прилику да лично упознам док сам радила у “Југославији”. Са свим певачима је била љубазна и пријатељски расположена. Сећам се да су тих година, осим Еле, долази још многи познати извођачи у Београд. Увек су били пријатно изненађени када чују наше колеге како певају - присећа се Нада.

Уметница тврди да никада у животу није имала планове и да је све радила како ју је срце водило.

- Иако никада ништа нисам зарадила и даље ме држи тај ентузијазам и љубав према музици и публици која воли да ме слуша. То ми је увек било најбитније у послу. Никада нисам имала алтернативну професију. Обожавам музику и то публика код мене највише воли и цени.

Павловићева наглашава да највише воли да изводи џез баладе као и да даље слуша Френк Синатру и Ненси Вилсон.

Фото: ата

 

- Што се тиче домаћих џез уметника, издвојила бих Софију Кнежевић, којом сам се већ при првом слушању одушевила. Чак смо и заједно наступале. Она је дивно преталентовано дете које је дипломирало у Грацу и сада гради каријеру у Њујорку. Добро се котирају и Бобана Ђорђевић и Јелена Јововић - наглашава наша позната џез певачица.

Нада је срећна мајка, али како она истиче и пресрећна бака.

- Кћерка Кристина студирала је музичку академију у Грацу али није дипломирала. Живела је у Канади са породицом али се вратила у Београд, где ради као преводилац. Покушала је самном у бенду да наступа али је после неколико месеци одустала од тога, уз образложење да овде нико не слуша џез музику. Има две кћеке од које је Александра такође уметничка душа. Иде у сликарку школу и одлична је у томе. Син Пер Александар је такође био дугогодишњи члан мог бенда као бубњар али је и он одустао. Спортски је радник и има два сина. Млађи Урош иако воли да слуша исту музику као и бака и вежба бубњеве, определио се за стоматологију - открива Нада.

Блиц