Снимање филма "Бој на Косову" у режији Здравка Шотре трајало је свега месец дана, а један догађај заувек га је обележио. Главни глумац Жарко Лаушевић, који је тумачио лик Милоша Обилића, умало је погинуо током снимања сцене на коњу. Трагедија је за длаку избегнута, а о свему томе у својој књизи "Година прође, дан никад" проговорио је славни глумац.

Фото: Г. Марковић

 

Наиме, Лаушевић је добио новог коња за сцену, и од самог почетка му је деловао као да нема посла са типичним јахачким коњем. Уверили су га да ће све бити у реду, али његове сумње у вези са дивљом природом коња су се обистиниле.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Нешто касније се комби, са камером који је снимала Обилића у галопу, преврнуо у јарку, јер га је мој пастув престигао. Шофер ми после рече да су ишли 60 км/х кад је приметио да их с коњем сустижем и крећем на њих. Нисам могао да га зауставим. Испробао сам све што сам учио у јахачком клубу "Милиционер", на Бањици, и ништа није радило. Онда сам, у галопу, кренуо да се ослобађам тешке опреме која би ме могла убити при паду. Бацио сам најпре копље, затим и кацигу - пише Лаушевић и даље додаје:

- Коњ је насртао на све што би нам се нашло на путу. Као кроз маглу се сећам да су неки људи у последњем тренутку скакали у страну. Схватио сам да морам да скочим са коња, јер се намерио да ме отресе о камион са агрегатом, који је био неких педесетак метара даље. Можда само пар секунди раније сам се одупрео рукама о седло и одбацио уназад. Падам. Видим испред себе коња, који се брзо, након ослобађања вишка са његових леђа, мирно зауставио. Лежим и почињем да осећам жмарце свуда по телу. Не померам се - написао је глумац детаље са снимања сцене која је могла да се заврши кобно.

Лаушевић је после поново сео на истог коња и успешно снимио потребну сцену.

Република