Како кажу из РХМЗ-а, налазимо се на почетку периода који ће обележити прилив веома топлог ваздуха са севера Африке ка нашем подручју.

Вредности максималних температура по данима биће следеће:

 уторак (18.6.) од 32 до 35 °Ц

- среда (19.6.) од 35 до 37 °Ц

- четвртак (20.6.) од 33 °Ц на северу до 39 °Ц на југу и истоку Србије

У петак и суботу (21 - 22.6.) пик топлотног таласа са максималним температурама од 35 до 40 °Ц.

У суботу после подне на северу и западу, а у неделју (23.6.) и у осталим крајевима пад температуре и повратак на вредности у интервалу од 28 до 34 °Ц.

Након паклених температура које су најављене ове недеље неће нас заобићи локални пљускови са грмљавином, али ће они бити локалног карактера!

Подсетимо, према речима метеоролога Слободана Совиља назнака за суперћелијске олује још увек нема.

Метеоролог Слободан Совиљ објаснио је за Курир да се упозорење на суперћелијске олује издаје три до пет дана раније по регионима.

- Када се полако приближавамо крају овог топлотног таласа онда ћемо имати детаљније информације, али са ове тачке гледишта, када се буде завршио овај топлотни талас биће релативно суво због мало влаге у атмосфери тако да ће појава пљускова са грмљавином бити локалног карактера, односно изоловано - навео је Совиљ.

Он је навео да ће у петак и суботу максималне температуре ићи од 35 до 40 степени, али да пад температуре у недељу неће бити значајан, те да остајемо у топлом режиму са температурама до 34 степени.

- У сваком случају неће бити баш тако топло као сада од среде до суботе, то су четири најтоплија дана која нас очекују. Биће након тога пљускова локалног карактера, али за сада нема назнака озбиљних падавина. Наредни топлотни талас оваквог интензитета можемо очекивати тек половином јула месеца - рекао је Совиљ.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: