Два пута је Мартин Дубравка имао и драме које је преживео и право је чудо што се бави фудбалом, а његово тренутко физичко стање је нека врста медицинског феномена. Он је у једном ранијем интервјуу открио да је као дечак успео себи да зарије секиру право у ногу.

Мартин је трећа генерација голмана у породици, пошто су отац Јосеф и деда такође бранили, а Мартин је као клинац скупљао лопте иза гола тати и хтео је увек да задиви оца. Због тога му је секира и завршила у нози!

- Имао сам пет година и желео сам да оца учиним поносним. Видео сам га како сече дрва и много сам желео да му помогнем, да ја будем тај који ће му донети дрва. Падала је киша и било је свуда мокро, а ја сам узео секиру и рекао му да ћу му их донети. Али секира је завршила у мојој нози - рекао је једном приликом Дубравка.

Фото: Профимедиа

 

До тада је Мартин тренирао хокеј, али пошто су му лекари једва спасили ногу решио је да је превише ризично да настави да се бави тако насилним спортом. Доктори су Јосефу Дубравки тада рекли да је његов син могао да остане непокретан и без ноге да је секира отишла само неколико центиметара изнад места на коме се зарила у ногу, али није ту крај мукама младог Мартина.

Непосредно након тога му је у руци завршио камен који и даље стоји ту тако да је Дубравка заправо постао херој Еура тако што је са каменом у лакту бранио шутеве Лукакуу, Де Брујнеу, Тросару...

Фото: Танјуг/АП

 

- Хокеј ме после тога више није занимао и прешао сам на фудбал. Али највећи бол је дошао са копчама на нози које сам тада задобио. О боже! Касније током мог детињства сам пао на лакат и повредио се, али нисам допустио докторима да га зашију. Зато и даље имам камен заривен негде у мојој руци - открио је Дубравка.

Он је 2017. године дошао на позајмицу у Њукасл и од тада је у клубу.

Почео је да брани у Жилини са којом је играо Лигу шампиона у сезони 2010/11, а затим је играо за дански Есбјерг, Слован из Либереца и Спарту из Прага.

Од доласка Ника Поупа пао је у други план код Едија Хауа, па је сезони 2022/23 провео на позајмици у Манчестер јунајтеду као трећи голман.

Фото: Танјуг/АП

 

Ипак ове сезоне се после тешке повреде Поупа вратио на гол и сада редовно брани за Словачку. Први је избор испред Марека Родака и Хенрика Раваса, а до сада је уписао 44 наступа за национални тим. 

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)