Вођа Ким је Путина дочекао осмехом и загрљајем, а престоница Пјонгјанг цвећем, балонима и огромним постерима двојице председника истакнутим на зградама.

Касније је уприличен неформалан скуп уз освежење и гала концерт.

Путин и Ким су насамо разговарали око два сата.

Руски председник је севернокорејском колеги поклонио нову луксузну лимузину Аурус, јавили су руски државни медији, позивајући се на помоћника руског председника Јурија Ушакова.

Двојица шефова држава су се провозали Ауросом којим је управљао Путин, али није познато да ли је то била лимузина коју је Ким добио овом приликом. Наиме, још у фебруару, Путин је Киму поклонио Аурус руске производње - лимузину какву користи и сам руски председник.

Фото: Профимедиа

 

Испоруком овог возила Северној Кореји прекршене су санкције Уједињених нација (УН).

Ким важи за великог љубитеља аутомобила и наводно има колекцију луксузних страних возила. Не зна се који модел Ауруса је сада добио на поклон. Виђен је у лимузини Мајбах, неколико Мерцедеса, престижном моделу Ролс-Ројса Фантому, и спортском теренском возилу марке Лексус.

Фото: Профимедиа

 

Наводи се да је Путин Киму такође поклонио сервис за чај и адмиралски бодеж.

Ушаков је рекао да је сервис за чај „веома леп", наводи руска државна новинска агенција Тас. Помоћник руског председника је рекао и да је и Путин добио „веома лепе поклоне", међу којима су уметничка дела, па и бисте, наговестивши да су она „повезана са имиџом" председника.

Фото: Профимедиа

 

Ушаков је додао да су сви дарови „прилично вешто" израђени, пренео је Тас.

Две земље потврђују јединство у време када су обе под санкцијама.

Везе између две државе су ојачале последњих година, посебно након почетка "специјалне војне операције" у Украјину 2022. године. Током разговора, Путин је захвалио Киму на његовој „доследној и непоколебљивој подршци руској политици", између осталог и „по питању Украјине".

Ким је рекао да односи две земље „улазе у период новог процвата", назвавши Русију „најискренијим пријатељем Северне Кореје".

Двојица председника су потписали споразум о пружању узајамне помоћу у случају „агресије" на било коју од две земље.

Претходни сусрет двојице председника био је у септембру, када је Ким посетио космодром Восточни на далеком истоку Русије. То је било Кимово прво путовање у иностранство за четири године.

Фото: Танјуг/АП

 

Током те посете, Ким је разгледао Путинову лимузину Аурус Сенат и сео је на задње седиште.

Тада су један другом даривали оружје и друге поклоне.

Путин је позвао Кима да посети Москву.

(ББЦ на српском)

БОНУС ВИДЕО: