Путин је провозао руским "аурусом" Ким Џонг Уна, након чега су лидери прошетали корејском престоницом.

Ушаков није конкретно рекао шта је Путин добио као поклон, али је напоменуо да су "повезани са имиџом" руског председника.

Ово није први пут да руски председник поклања "аурус", јер је и раније, 18. фебруара, возило исте марке поклонио Ким Џонг Уну "за личну употребу".

Путин је "аурус" поклонио и краљу Бахреина Хамаду бин Иси ел Халифу.

Унапређена верзија "ауруса"

Нова верзија аутомобила "аурус" привукла је пажњу светских медија маја ове године, када је руског председника превезла из резиденцијалног дела Кремља на свечаност полагања заклетве.

Унапређен је стерео-систем, систем заштите, а возило у којем се вози руски председник сада је обезбеђено и камерама које снимају 360 степени.

 

 

Рестилизована предња решетка, хауба са смањеном тежином, као и надограђене кочнице карактеришу унапређени модел аутомобила руског председника. 

Подсетимо, руска компанија Аурус направила је први постсовјетски ултралуксузни аутомобилски бренд, чија возила користи званична делегација руског председника за његову вожњу. Путин је овим аутомобилом заменио лимузине марке "ЗИЛ", које су годинама превозиле совјетске председнике, као и аутомобил "Мерцедес-Бенз С 600 Гуард Пуллман" који је користио Путин.

Путинова лимузина носи кодни назив Кортеж (Аурус-41231СБ или Сенат Лимоусине), што се преводи директно у "кортеж", што значи пратња или поворка. Предња страна има огромну хромирану решетку са вертикалним шипкама које наглашавају величину аутомобила. Правоугаони фарови узрокују "Цхрyслер 300". Иза задњег стакла се враћа дугачак реп, а задња светла примају сигнале из "С класе". Овај џиновски аутомобил изгледа као мешавина "Мерцедес-Бенз С-Цласс" и "Роллс-Роyце Пхантом".

Фото: Профимедиа

 

Техничке информације су и даље веома оскудне. За лимузину се тврди да користи В12 турбо мотор са 850 коњских снага (634 киловата), који долази од "Порсцхе Енгинееринг" и деветостепени аутоматски мењач развијен у Русији.

Неке од најупечатљивијих карактеристика аутомобила укључују ран-флет гуме специјално дизајниране да остану функционалне неко време након што се гума пробуши током вожње, па се тако вожња може наставити брзином од 50 до 90 километара на сат још додатних 150 до 300 километара. Аурус поеседује камере за ноћно гледање, ојачано стакло од шест центиметара, систем компресије ваздуха, оклоп и излаз у случају опасности кроз пртљажник.

БОНУС ВИДЕО: