Та вест долази након што је румунски председник Клаус Јоханис објавио да повлачи своју кандидатуру за генералног секретара НАТО-а и да ц́е његова земља подржати Рутеову кандидатуру.

Румунски врховни савет одбране такође је одлучио да Украјини поклони један од два оперативна система "Патриот", али под условом даљих преговора са савезницима да га замени сличним системом противваздушне одбране, преноси Ројтерс.

НАТО бира шефа Северноатлантске алијансе на основу консензуса, а 29 земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог наследника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле последње које су се опирале тој опцији.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг први пут је подржао Рутеа као кандидата за новог генералног секретара, описујући га као "врло јаког кандидата".

Фото: Танјуг/АП

 

Ко је Марк Руте?

Марк Руте је холандски политичар рођен 1967. године. Од 14. октобра 2010. је премијер Холандије, а до 2023. био је лидер Народне партије за слободу и демократију (VVD).

Неожењен је и члан Холандске протестантске цркве. Као премијер, Руте је и даље предавао друштвене науке четвртком ујутру на колеџу Јохан де Вит, средњој школи у Хагу. Познато је да је Руте велики обожавалац писања Роберта Кароа, посебно његове књиге о Роберту Мозесу из 1974. године.

Завршио је уметничку гимназију у Хагу, а иако је његова првобитна амбиција била да постане концертни пијаниста, уместо тога се одлучио на студије историје на Универзитету у Лајдену , где је магистрирао 1992.

Истовремено је имао високу позицију у одбору Омладинске организације Слобода и демократија, омладинске организације VVD, чији је председник био од 1988. до 1991. 

Радио је у неколико интернационалних компанија где је углавном обављао функцију менаџера људских ресурса.

Фото: Танјуг/АП

 

Обављао је функције државног секретара у Министарству за рад и социјалну политику од 22. јула 2002. до 17. јуна 2004. године и државног секретара у Министарству образовања, културе и науке од 17. јуна 2004. до 27. јуна 2006. године у првом и другом кабинету премијера Јан Петера Балкененде. У јуну 2006. године поднео је оставку на место државног секретара и постао вођа своје партије у скупштини.

На парламентарним изборима 2006. године био је кандидат своје партије (Народна партија за слободу и демократију - VVD) за премијера. Кандидат је био и на изборима 2010. године после којих његова партија постаје најјача у парламенту. Изабран је за мандатара 8. октобра 2010. године. Руте је први либерални премијер Холандије још од 1918. године.

Влада Марка Рутеа је мањинска и влада уз подршку Партије слободе Херта Вилдерса. Ова партија се обично не класификује као неонацистичка због позитивних ставова о Израелу али су остале ставке њене политике блиске тој идеологији. Вилдерс је познат по нетолерантним изјавама да „мрзи ислам“, да би муслимани који желе да остану у Холандији морали да се одрекну већег дела Курана, те да би Мухамед у данашње време био ухапшен као терориста.

Фото: Профимедиа

 

Јавно је изнео став да би Куран требало забранити као фашистичку књигу као што је забрањен Мајн кампф. Предложио је акцизу за ношење традиционалних муслиманских марама у износу од 1500 евра годишње. Заступа идеју о забрани имиграције у Холандију муслиманима као и плаћања онима који су већ насељени у Холандији да одатле оду. 

У кампањи се служио застрашивањем да ће, уколико његови ставови о исламу не буду прихваћени, Европа и Холандија убрзо постати „Еурабија и Холандабија“.

БОНУС ВИДЕО: