Ta vest dolazi nakon što je rumunski predsednik Klaus Johanis objavio da povlači svoju kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a i da će njegova zemlja podržati Ruteovu kandidaturu.

Rumunski vrhovni savet odbrane takođe je odlučio da Ukrajini pokloni jedan od dva operativna sistema "Patriot", ali pod uslovom daljih pregovora sa saveznicima da ga zameni sličnim sistemom protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prvi put je podržao Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Foto: Tanjug/AP

 

Ko je Mark Rute?

Mark Rute je holandski političar rođen 1967. godine. Od 14. oktobra 2010. je premijer Holandije, a do 2023. bio je lider Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD).

Neoženjen je i član Holandske protestantske crkve. Kao premijer, Rute je i dalje predavao društvene nauke četvrtkom ujutru na koledžu Johan de Vit, srednjoj školi u Hagu. Poznato je da je Rute veliki obožavalac pisanja Roberta Karoa, posebno njegove knjige o Robertu Mozesu iz 1974. godine.

Završio je umetničku gimnaziju u Hagu, a iako je njegova prvobitna ambicija bila da postane koncertni pijanista, umesto toga se odlučio na studije istorije na Univerzitetu u Lajdenu , gde je magistrirao 1992.

Istovremeno je imao visoku poziciju u odboru Omladinske organizacije Sloboda i demokratija, omladinske organizacije VVD, čiji je predsednik bio od 1988. do 1991. 

Radio je u nekoliko internacionalnih kompanija gde je uglavnom obavljao funkciju menadžera ljudskih resursa.

Foto: Tanjug/AP

 

Obavljao je funkcije državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku od 22. jula 2002. do 17. juna 2004. godine i državnog sekretara u Ministarstvu obrazovanja, kulture i nauke od 17. juna 2004. do 27. juna 2006. godine u prvom i drugom kabinetu premijera Jan Petera Balkenende. U junu 2006. godine podneo je ostavku na mesto državnog sekretara i postao vođa svoje partije u skupštini.

Na parlamentarnim izborima 2006. godine bio je kandidat svoje partije (Narodna partija za slobodu i demokratiju - VVD) za premijera. Kandidat je bio i na izborima 2010. godine posle kojih njegova partija postaje najjača u parlamentu. Izabran je za mandatara 8. oktobra 2010. godine. Rute je prvi liberalni premijer Holandije još od 1918. godine.

Vlada Marka Rutea je manjinska i vlada uz podršku Partije slobode Herta Vildersa. Ova partija se obično ne klasifikuje kao neonacistička zbog pozitivnih stavova o Izraelu ali su ostale stavke njene politike bliske toj ideologiji. Vilders je poznat po netolerantnim izjavama da „mrzi islam“, da bi muslimani koji žele da ostanu u Holandiji morali da se odreknu većeg dela Kurana, te da bi Muhamed u današnje vreme bio uhapšen kao terorista.

Foto: Profimedia

 

Javno je izneo stav da bi Kuran trebalo zabraniti kao fašističku knjigu kao što je zabranjen Majn kampf. Predložio je akcizu za nošenje tradicionalnih muslimanskih marama u iznosu od 1500 evra godišnje. Zastupa ideju o zabrani imigracije u Holandiju muslimanima kao i plaćanja onima koji su već naseljeni u Holandiji da odatle odu. 

U kampanji se služio zastrašivanjem da će, ukoliko njegovi stavovi o islamu ne budu prihvaćeni, Evropa i Holandija ubrzo postati „Eurabija i Holandabija“.

BONUS VIDEO: